Annons

Odlare och växter

Från fuchsia till perenner till rosor. Nyfikenheten driver Sven-Åke Jansson till nya utmaningar i en trädgård som blommar från tidig vår till sen höst. I år är malvan favorit.
Kristianstad • Publicerad 26 juli 2008
Bilder: LASSE OTTOSSON En så kallad rosensten höll ihop medeltidens kyrkvalv. Sven-Åke Janssons rosengård har en rosensten i form av en svarvad röd kupol i valvets mitt.
Bilder: LASSE OTTOSSON En så kallad rosensten höll ihop medeltidens kyrkvalv. Sven-Åke Janssons rosengård har en rosensten i form av en svarvad röd kupol i valvets mitt.Foto: 

Hur många anställda har ni? Den frågan brukar paret Jansson få. Svaret är ingen. Tillsammans håller Sven-Åke och Anita Jansson rabatterna lagom fria från ogräs.

- Planterar man tätt finns inget utrymme för ogräs.

Annons

Kirskål, maskros och tistel vill de helst inte se i sina rabatter, men fingerborgsblomma, praktlysing och kungsljus får vara kvar där de dyker upp.

Trädgårdens frodiga skönhet är resultatet av ett samarbete mellan växter och odlare.

- Trädgården är till för växterna. Det som inte trivs flyttar jag på. Det som tar för sig får vara kvar, säger Sven-Åke Jansson.

Förebilden är den engelskaträdgården med sina rundade former.

- Växterna bestämmer rabatternas form, säger Sven-Åke Jansson.

Han pekar på rabatten runt flaggstången som ett exempel. Vårens lökväxter har sedan länge lämnat plats för kärleksört, gräset "Karl Foerster" och vita malvor av sorten "White Angel" som sträcker sig nästan två meter mot skyn. På hösten får alltsammans vissna i skönhet.

- Det är så naturen fungerar. De multnande växterna tillför marken näring och ger rötterna ett visst skydd.

På vintern skapar rimfrost och snö vackra skulpturer av fröställningarna. På våren klipps allt ner, cirkeln sluts och livet börjar om igen.

I rabatten längs detröda tegelhuset står lila malvor i praktfull blom bredvid praktlysing. Enstaka vit flox har redan slagit ut och snart fyller deras kusiner rabatten med lila, rosa och röd färg. Höstanemoner och höstastrar väntar ytterligare lite på sin glansperiod.

- Helst ska det blomma hela tiden.

Annons

Perenner har länge spelat en viktig roll i den gamla prästgårdsträdgården, men sedan några år är rosor nummer ett. En normal sommar skulle rosorna totalt dominerat trädgården vid den här tiden på året.

- I år blommade allt veckan före midsommar, säger Sven-Åke Jansson.

"American Pillar" och "Venusta Pendula" må sjunga på sista versen, men fortfarande är rosenträdgården full av doft och färg.

En mörk vinter förfyra år sedan satt Sven-Åke Jansson på sin kammare och planerade rosengården. När tjälen gått ur marken byggde han den gröna trästommen i formen av en cirkel, indelad i fyra tårtbitar med femton sorters rosor.

- Jag har tänkt på jorden och planterat röda rosor längst inne där det är varmast. Ytterst där det är svalast har jag vita rosor och däremellan rosa.

Längs ramar sträcker sig klätterrosor mot skyn och clematis snirklar sig in mellan grenarna. Frodigheten överträffar familjens förväntningar.

- Det beror på jorden. I botten 70 centimeter ner är det grus. På det ren lera som jag blandat med kompost och torv. Kogödsel är bäst för rosor eftersom de är näringskrävande.

Nyfikenheten ärSven-Åke Janssons drivkraft. Varje år tar sig han sig an en ny blomma. I fjol ägnade han sig åt nävor, i år står malvorna i fokus.

- Det började med en gråmalva, ett fult namn på en otroligt vacker blomma. Jag fascineras av den långa blomperioden.

I rabatterna växer ett femtontal olika malvor som drivits från frö. Några säljer han sedan han öppnade en liten butik i gränstrakten mellan trädgårdens nyttodel, med köksträdgårdens alla grönsaker, kryddor och bär och njutningsdelen som anas bakom en mur.

Annons

Tillsammans med Isgrannatorps gräs och Jagorstrands trädgård i Vinslöv har Sven-Åke Jansson satt ihop en trädgårdsdag som även inkluderar måltider. Trädgårdsentusiaster från när och fjärran har besökt i busslaster.

Men framför alltär trädgården till för Sven-Åke Jansson och hans familj. Runt om i trädgården finns mängder med sittplatser där växtligheten kan avnjutas från nya vinklar. Längst ner står en hög med tegel från Karpalund. Det ska bli ett åttakantigt lusthus vad tiden lider.

- Härifrån är trädgården som vackrast, särskilt när kvällssolen kastar sina skuggor över gräsmattan. säger han.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons