Annons

Oenighet om skolskjuts

Nyårsafton: Meningarna går isär om skolskjuts för barn som bor växelvis hos sina föräldrar.
Kristianstad • Publicerad 31 december 2002

En dom från kammarrätten ger rätt till skolskjuts från båda hemmen. En parlamentarisk utredning pekar åt motsatta hållet.

Kammarrätten slog i mitten av december fast att två Kristianstadsbarn som bor växelvis hos sina föräldrar rätt till skolskjuts från bägge.

Annons

Föräldrarna till barnen har gemensam vårdnad, men bor på olika orter i kommunen. Sin skolgång har barnen hos den ene föräldern, och eftersom denne bor nära en skola har ingen skolskjuts krävts när barnen varit där.

När föräldern som bor längst bort från skolan ansökte om skolskjuts för barnen avslogs detta av barn- och utbildningsnämnden. Politikerna hänvisade till att barnen är folkbokförda hos föräldern som bor nära skolan och att gemensam vårdnad inte betyder att barnen måste bo lika mycket hos båda föräldrarna. Kommunernas kostnader skulle bli orimligt höga, var ett av skälen från politikerna.

Föräldern överklagade beslutet och fick i våras rätt av länsrätten, som ansåg att barn- och utbildningsnämndens beslut stred mot skollagen. Som grund för sitt beslut pekade länsrätten bland annat på ett yttrande från Skolverket, som slår fast att om barnen bor på två ställen, måste kommunen utgå från båda hemmen då rätt till skolskjuts prövas.

Kommunen överklagade länsrättens dom till kammarrätten, som nu beslutade att inte ge kommunen prövningstillstånd.

I mitten av december kom också andra signaler från Stockholm. Då presenterades ett betänkande från Skollagskommittén, en av Riksdagen till satt kommitté för att utreda skollagstiftningen.

I betänkandet skriver kommittén att rätten till skolskjuts bör avse transporter mellan bostaden och den plats där utbildningen bedrivs.

”För elever som är folkbokförda i kommunen av avses med bostad den adress där de är folkbokförda. Mer än en bostadsadress skall således inte kunna ligga till grund för bedömningen av rätten till skolskjuts. Liksom idag har kommunen självfallet möjlighet att organisera sin skolskjutsverksamhet med gemensamma uppsamlingsplatser”.

I mellandagarna har det kommit ännu en ansökan om skolskjuts till Kristianstads kommun. Den gäller också två barn som bor hos båda föräldrarna på olika orter. Barnen bor varannan vecka hos modern och varannan hos fadern och går i en skola närmast den ene av föräldrarna.

”Enligt två stycken uppmärksammade liknande fall detta året bör barnen vara berättigade till skolskjuts från båda sina hem”, skriver den ena av föräldrarna till barn- och utbildningsförvaltningen. Chefen på förvaltningen, Sverker Hagman, bedömer att förvaltningen antagligen får gå enligt den vägledande domen från regeringsrätten.

– Vi får se till domen vid varje individuell prövning, men också vad Kommunförbundet kommer att rekommendera för regler och praxis i liknande ärenden. Naturligtvis ska vi använda all kunskap vi har i nuläget för att göra bedömningar.

Annons

Skollagskommitténs betänkande kan få stor betydelse, enligt Sverker Hagman.

– Jag vet inte hur tungt det kommer att väga i framtiden, men jag vet att det råder olika uppfattningar i frågan.

Marcus Haraldsson

044-18 56 13

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Fakta Skolskjuts

Idag har 2500 grundskoleelever i Kristianstads kommun skolskjuts.

Per skjutsad elev kostar skolskjutsen drygt 7000 kronor per år.

Förra året omfattade verksamheten totalt omkring 19 miljoner kronor, men då ingår även skjuts till och från simskola och i förekommande fall också slöjd och gymnastik.

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons