Annons

Ökat antal unga med funktionshinder

Nu kräver även omsorgen att deras budget sätts efter de verkliga kostnaderna och följer volymökningarna som är stora på LSS-sidan.
Kristianstad • Publicerad 29 augusti 2009

Ekonomin för omsorgen är tuff i år. Det befarade underskottet ligger på 8,4 miljoner kronor. Merparten kommer från LSS-området, det vill säga enheten för stöd och service och beror på att antalet personer med funktionshinder med rätt till bostadsstöd, personlig assistent och daglig verksamhet hela tiden ökar.

– Förr bodde man kvar hemma tills föräldrarna gick bort. Nu går barnen i träningsskola och tränar för ett liv i eget boende. På det viset är ökningen positiv, säger omsorgsnämndens vice ordförande Marianne Svensson (S).

Annons

Dessutom är det allt fler unga som får en diagnos och därmed ingår i LSS-kretsen. Däremot kostar det ökade antalet självständiga personer med funktionshinder pengar för kommunen. En ökning som kommunen får statliga utjämningspengar för, men som det ser ut nu inte kommer omsorgsnämnden till del.

I dagsläget känner man till exempel till elva unga med funktionshinder som är på väg att flytta hemifrån, tio som inom kort får rätt till daglig verksamhet och två barn med grava funktionshinder som har rätt till barnboende.

– Vi vill ha en fördelning av pengarna framöver som täcker dessa volymökningar, precis som man i skolans budget får täckning för ett ökat antal elever, säger ordförande Bo Silverbern (M).

I dag verkställer omsorgsnämnden allt som är lagstadgat, även om det finns inte pengar till det. Det, menar nämnden, är orsaken till det befarade underskottet. Å andra sidan har man sluppit viten för att inte ha fullföljt lagen.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons