Annons

Ökat behov av fetmakirurgi

I dag börjar privata vårdbolaget Aleris att göra fetmaoperationer på CSK. Bolaget hyr operationsal och en vårdavdelning med upp till 13 platser av Regionfastigheter, och arbetar med sin egen personal – ett 20-tal.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2009
Inför operationen får patienterna se hur ingreppet går till när en "ficka" skapas för maten. Mannen på bilden till höger hade ett BMI på 41,5 och klarade inte av sitt jobb på grund av kroppshyddan. Bilder: Peter Åklundh
Inför operationen får patienterna se hur ingreppet går till när en "ficka" skapas för maten. Mannen på bilden till höger hade ett BMI på 41,5 och klarade inte av sitt jobb på grund av kroppshyddan. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Jan Hedenbro, verksamhetschef för Aleris som opererar överviktiga på CSK. bilder: peter åklundh
Jan Hedenbro, verksamhetschef för Aleris som opererar överviktiga på CSK. bilder: peter åklundhFoto: 

– Vi opererar måndag till torsdag. Drygt hälften av patienterna åker hem dagen efter, berättar Jan Hedenbro, verksamhetschef för Aleris fetmaoperationer i Skåne, som förutom på CSK också görs i Lund och i viss mån Landskrona.

– I Lund finns det starkaste operationsbordet, som klarar 454 kilo. Där opereras de allra tyngsta och mest komplicerade patienterna. På CSK klarar operationsbordet 220 kilo, och i Landskrona görs omoperationer, fortsätter han.

Annons

Den tyngsta man hittills opererat i skånsk fetmakirurgi vägde 289 kilo.

Avsikten är att många fler operationer ska göras på CSK än i Lund, och det blir då förstagångsoperationer. Fetmaoperationerna, med tekniken gastric bypass, görs på överviktiga med BMI på 35 och uppåt.

– De som kan behöva lite längre vårdtid opereras tidigt i veckan, de yngre i nedre BMI-nivåerna kan vi operera på torsdagen. Och om någon ändå behöver stanna längre än fredagen hyr vi in patienten på annan vårdavdelning på CSK.

Aleris ska normalt göra fem-sex operationer per dag på CSK, och alltid med två läkare som operatörer. Bypassoperationerna görs med titthålskirurgi.

Kölistan från 12 maj visar på drygt 900 patienter i Skåne. Ungefär 80 remisser varje månad är nytillskott.

– Flest remisser kommer från primärvården, andra från diabetesvården och ett par medicinska överviktsmottagningar i Region Skåne.

Vissa behöver opereras innan andra ingrepp kan göras, som ortopedi eller thoraxkirurgi. Om patienten är för tung blir det svårt att få en ny knäled att fungera, exempelvis. Och det kan vara praktiskt svårt att göra thoraxingrepp om patienten är för tjock.

Jan Hedenbro har jobbat med fetmaoperationer i mer än 20 år, och säger att patienterna är väldigt motiverade för ingreppet.

– Förr var det sex av tio sökande som verkligen fullföljde sina planer på fetmaoperation. I dag lite drygt nio av tio, statistiskt sett. Bypass är den absolut bästa metoden, säger Jan Hedenbro.

Operationer innebär alltid en risk. Vid gastric bypass i Sverige är dödligheten en till två patienter på tusen, eller 0,2 procent.

Annons

– Risken vid galloperation har rapporterats vara 0,5 procent.

Eftersom resultat av operationer och uppföljning rapporteras till nationella kvalitetsregistret vet man att fler än åtta av tio med diabetes blir helt fria från den efter operation. Förbättringar gäller också stora grupper med högt blodtryck och höga blodfetter.

Jan Hedenbros ambition är att Aleris ska bli marknadsledande på fetmaoperationer, och att CSK som en följd av det uppmärksammas nationellt.

Risken att bli utan uppdrag är minimal. Övervikt och fetma är ett hela tiden växande problem.

– Patienterna kommer aldrig efter operationen att kunna äta vad de tror är normalt. Däremot kommer man ett år efteråt att kunna äta vad normalviktiga alltid har ätit.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons