Annons

Oljerusch före höjningen

Många ville ha olja före skattehöjningen, men Shell, Preem, Norsk Hydro och Statoil har alla samma problem. Villaolja före årsskiftet kan inte levereras till andra än kunder som beställt i början eller möjligen mitten av december.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2002
Kör skift. Mikael Bengtsson hos Eliassons Åkeri i Kristianstad AB har bråda dagar med oljeleveranserna innan skattehöjningen till årsskiftet. Ändå är det många som blir utan. Bild: Peter Åklundh
Kör skift. Mikael Bengtsson hos Eliassons Åkeri i Kristianstad AB har bråda dagar med oljeleveranserna innan skattehöjningen till årsskiftet. Ändå är det många som blir utan. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Oljeruschen gör att många husägare inte får sin olja före nyårshelgen. – Våra tankbilar rullar i treskift och vi tar inte emot nya order, säger Anders Hedenbeck, distributionsansvarig hos Shell. Situationen är likadan över hela landet och för samtliga oljebolag, som Kristianstadsbladet talat med. Det är skattehöjningen till årsskiftet som orsakat ruschen. Höjningen med cirka 486 kronor per kubikmeter, inklusive moms, innebär att årsförbrukningen för en normal villa blir runt 1500 kronor dyrare per år. – Nuvarande oljepris ligger hos oss på 6670 kronor kubikmetern och det går cirka tre kubikmeter i en normal villatank, säger informationschef Odd Loryd på Preem. – Prishöjningen medför att det inte bara är de som har så gott som tom tank som vill ha påfyllning, säger han, utan även andra kunder med halvfulla eller till trefjärdedelar fulla tankar vill passa på att tanka fullt. Det gör att vi leveransmässigt pressas ännu hårdare. Det är helt enkelt antalet tankbilar samt chaufförer som inte räcker till i sammanhanget. Detta utgör en flaskhals för samtliga leverantörer och innebär att ingen kan låna av någon annan. Ingen oljeleverantör tar i nuläget emot helt nya order. Sedan mitten av december har det varit stopp hos Preem. Hos Statoil var sjätte december sista beställningsdag för garanterad leverans före årsskiftet. Norsk Hydro tvingades sätta stopp i dagarna kring 10-15 december i Stockholmsområdet och med viss variation i övriga regioner. Hos Shell skulle villaoljan vara bokad sjunde december för att vara på den säkra sidan, men vissa kunder har klarat sig fram till lucia. – Jag vet att i Blekinge har det varit svårt för nya kunder, medan det i nordvästra Skåne har funnits utrymme lite längre, säger Anders Hedenbeck på Shell. Samtliga oljeleverantörer har informerat sina ordinarie kunder om den förestående skattehöjningen. I oktober gick det beskedet ut i brevform och under november och början av december har bokningarna också klarats av. Den totala oljedistributionen till landets villaägare rör sig om 2,5 miljoner kubikmeter. December är även i normala fall den volymmässigt största månaden. – Ett tips om man som villaägare blir helt utan olja är att köpa diesel direkt på bensinstationen, säger Anders Hedenbeck. 40 liter klarar ett par dagar och man ställs inte utan värme. Karin Hallengren 044-289130 karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons