Annons

Olycka gjorde att filmning försenades

Vägverket skulle filma trafiken in mot Kristianstad för att se vad som är fel med den så kallade Droppen vid motorvägsslutet. Men det fick skjutas på framtiden. En polsk långtradare kraschade precis där igår morse!
Kristianstad • Publicerad 4 december 2002
Den polske långtradaren klarade inte kurvan vid den så kallade Droppen där motorvägen från Vä tar slut. I stället körde föraren av vägen och kraschade bilen nere i vägslänten.Bild: LASSE OTTOSSON
Den polske långtradaren klarade inte kurvan vid den så kallade Droppen där motorvägen från Vä tar slut. I stället körde föraren av vägen och kraschade bilen nere i vägslänten.Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 
Foto: 

Både allmänheten och yrkesförare har klagat över trafikplatsens utformning där Vä-motorvägen in mot Kristianstad tar slut.

Förutom frän kritik mot de tusentals ton sten som kantar vägen och utgör en påtaglig olycksrisk för den bilist som kör av vägen har man också haft synpunkter på Droppen, den halvcirkelformade trafikplatsen där Vä-motorvägen slutar och trafiken från riksväg 21 ansluter. Det fick Vägverket Region Skåne besluta sig för att filma trafiken för att se hur bilisterna beter sig både när man kör söderut från Kristianstad mot Malmö, kommer upp från riksväg 21 eller närmar sig Kristianstad söderifrån.

Annons

– Filmningen skulle genomförts just idag tisdag men fick ställas in på grund av olyckan, förklarade Vägverkets trafiksäkerhetschef Per Nettelblad igår kväll för Kristianstadsbladet. Vad som hände var detta.

En polsk långtradare lastad med träpallar kom söderifrån in mot Kristianstad tidigt igår morse.

För sent upptäckte föraren 50-skyltarna och att motorvägen slutar med väjningsplikt för att släppa fram den trafik som skall styra österut på E22 mot Bromölla och Sölvesborg.

Långa bromsspår visar hur föraren desperat försökt få ned farten för att kunna styra igenom den snäva dubbelkurva som dök upp framför honom.

Det misslyckades kapitalt.

I stället störtade långtradaren rätt ut i terrängen till höger om vägen och kraschade. Slutligen lade sig bilen tillrätta på sidan. Dessbättre undkom föraren utan några skador. Bilen däremot blev rejält ramponerad. Och det tog större delen av dagen att lossa träpallarna.

Sent igår kväll och i natt skall långtradaren ha bärgats om inget oförutsett inträffat.

Per Nettelblad på Vägverket säger i en kommentar att filmningen för hitta eventuella fel på vägens utformning kommer att göras vid ett senare tillfälle.

När det gäller kritiken mot stenmassorna, avböjer han att kommentera den. Klart står dock att Vägverket i andra sammanhang gång på gång betonat vikten av ”förlåtande vägområden”, det vill säga att man vill rensa bort så mycket som möjligt av olycksskapande hinder i form av träd, elstolpar och stengärden som kantar våra vägar.

Vid den här trafikplatsen har man i stället lagt upp tusentals ton sten både mellan norr- och södergående körfält och bara några tiotal meter från vägkanterna.

Annons

Ulf Matson

044-18 55 60

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons