Annons

Operasupé på slottet

Trerätters middag och en opera på slottet. Öresundsoperan bjöd på en minnesvärd kväll på Bäckaskog slott.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2009
Danske Tenoren Sune Hjerrild sjunger upp tillsammans med svenska pianisten Madeleine Sjöstrand. Merete Sveistrup och Öresundsoperan vill sprida operan utanför storstaden. Bilder: Johanna Wallin
Danske Tenoren Sune Hjerrild sjunger upp tillsammans med svenska pianisten Madeleine Sjöstrand. Merete Sveistrup och Öresundsoperan vill sprida operan utanför storstaden. Bilder: Johanna WallinFoto: 
Slottsmiddag. Operaentusiasterna Inger Berg och Gösta Hillstrand trivdes på Bäckaskog.
Slottsmiddag. Operaentusiasterna Inger Berg och Gösta Hillstrand trivdes på Bäckaskog.Foto: 
Spegel, spegel ... Isabel Piganiol förbereder sig inför "Norden möter Medelhavet" på Bäckaskog slott. BILD: JOHANNA WALLIN
Spegel, spegel ... Isabel Piganiol förbereder sig inför "Norden möter Medelhavet" på Bäckaskog slott. BILD: JOHANNA WALLINFoto: 
Till havs. I "Norden möter Medelhavet" blandas både nordiska och kom´ntinentala kompositörer.
Till havs. I "Norden möter Medelhavet" blandas både nordiska och kom´ntinentala kompositörer.Foto: 

Opera är ett fenomen som de flesta främst förknippar med storstädernas snobbiga kulturelit. Men nu ska det bli ändring på det.

Med konserten "Norden möter Medelhavet" vill Öresundsoperan locka en ny publik. Ensemblen är ute på en nordisk turné som gör nedslag på orter där opera är sällsynt. I tisdags kväll gjorde turnén stopp på Bäckaskog slott utanför Kristianstad.

Annons

Men Öresundsoperan satsar också på att bygga broar på fler sätt. Och här passar Bäckaskog, med sin dansk-svenska historia, in perfekt.

– Vi eftersträvar att åka till platser som både har en dansk och en svensk historia, säger Merete Sveistrup, sopran och konstnärlig ledare för Öresundsoperan.

På programmet stod inslag från nordiska kompositörer som Sibelius och Peterson-Berger men också bidrag från kontinentala kompositörer som Verdi, Mozart och Bizet.

– Det blir väldigt intimt och vi märker att folk tycker att det kul. Vi bjuder på sådär typiskt svenskt "lagom" mycket opera. Inte för tungt men samtidigt inte heller så enkelt att det bara blir patetiskt. Samtidigt som vi gör det humoristiskt så försöker vi också få med det allvarliga i operan, säger Isabel Piganiol, mezzosopran.

Det är inte varje dag det bjuds på opera i Kristianstad. Gösta Hellstrand och Inger Berg brukar åka till biografen i Osby för att följa utsändningarna från Metropolitan Opera i New York. Och snart åker de till Verona för att se "Aida" och "Carmen". Ändå är de nöjda med vardagsutbudet i Kristianstad.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra kulturutbud i Kristianstadstrakten. Helt fantastiskt egentligen för att vara en så liten ort, säger Gösta Hellstrand.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons