Annons

Öppet nätverk kan bli större

Surfa fritt på din mobil i innerstaden – och få annonser om aktuella kampanjer. Om några år kan det vara fullt möjligt – efter Sparbankens initiativ med öppet nät.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2009
Öppet nätverk. Sedan i juli kan man surfa fritt runt bankbyggnaden – och nu väcks det tankar på att fler företag ska ansluta sig och skapa ett helt öppet stadsnät. Bild: Ronnie Smith
Öppet nätverk. Sedan i juli kan man surfa fritt runt bankbyggnaden – och nu väcks det tankar på att fler företag ska ansluta sig och skapa ett helt öppet stadsnät. Bild: Ronnie SmithFoto: 

I somras öppnade Sparbanken 1826 ett trådlöst nätverk för sina kunder och andra som passerar bankbyggnaden.

Det öppna nätet, en så kallad hot spot, gör att alla med dator eller telefon med inbyggt nätverkskort kan ansluta till internet och surfa fritt. Exempelvis kan de göra bankärenden, läsa nyheter och mejl utan att gå via 3G-nätet.

Annons

– Vi vill ge ett mervärde till dem som är i och kring banken. Vi tror på det öppna samhället och vill bidra till det, säger bankens it- och informationschef Jörgen Svensson Dahl. Nätverket når 50 meter runt bankbyggnaden och är helt skilt från bankens övriga nätverk, av säkerhetsskäl. Bankens initiativ följs noga av företrädare från Handelsföreningen i Kristianstad.

– Det är en förnämlig service, att man kan sitta på ett kafé i närheten och följa vad som händer. Det är också en intressant frågeställning om vi inte ska ha fler sådana här öppna nät i staden, säger Martin Nilsson, ordförande för Handels–föreningen.

– Vi ska ha ett möte i september då vi diskuterar detta mer ingående. Bland annat om det finns ett intresse för detta, och vilka som i så fall ska ingå och bekosta det. Kanske fiken, restauranger och liknande är den första gruppen. Vissa förespråkar också att Kristianstadsbladet, som ledande mediaföretag på orten, är med i ett sådant öppet nätverk.

– Vår utgångspunkt är att ju fler öppna nätverk det finns, desto bättre är det för oss, säger Jonas Gruvö, chef för Mobila tjänster i Sydsvenskankoncernen, där Kristianstadsbladet ingår.

– Det är heller ingen orimlig tanke att vi är med. Men det är en fråga som ska diskuteras på vår koncernledningsnivå, så det blir en gemensam strategi för koncernen. Visionen kan vara att det så småningom länkas ihop till ett öppet stadsnät, där såväl turister som inhemska besökare lätt kan komma åt internet för att kolla mejl eller surfa. Genom ett sådant "Kristianstad Open-nät" skulle handlarna kunna skicka ut aktuella erbjudanden och nyanlända besökare få veta vilka arrangemang som finns i staden.

Hur är det då med internets mörka sidor? I skydd av det öppna nätet går det att fildela eller ladda ner olagligt material.

– Där är det ett annat regelverk som styr det. Vi kan inte ta ansvar för vad folk gör på nätet. Men det är klart att vi kommer att följa upp detta och se vad som händer. Men vi vill helst inte begränsa oss, utan hellre tala om möjligheterna, säger Jörgen Svensson Dahl.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons