Annons

Oro inför framtiden

140 personer kom till Hushållningssällskapets så kallade lantbrukaredag på La Veni i Kristianstad i går.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004
Lars Hellström
Lars HellströmFoto: 
Cirka 140 personer kom till Hushållningssällskapets Lantbrukaredag på Sommarlust. Bild: RONNIE SMITH¬
Cirka 140 personer kom till Hushållningssällskapets Lantbrukaredag på Sommarlust. Bild: RONNIE SMITH¬Foto: 

– Lantbrukardagarna hålls på fyra platser i Skåne, Östra Ljungby, Bollerup, Sommarlust och Törringelund den här veckan och syftar till att ge lantbrukarna information om vad som skall hända på olika områden det här året, berättar Lars Hellström ekonomi- och EU-rådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad. Det är väl allmänt känt att lantbruket genomgår stora förändringar sedan svenska EU-inträdet. Något som också Lars Hellström betonade i går.

Lantbrukarna känner stor oro för framtiden.

Annons

– Jag hade hoppats kunna delge er det förslag som en utredningsgrupp på Jordbruksdepartementet lagt fram, men tyvärr blir det inte så. Gruppen är inte riktigt klar och vi får vänta till vecka fem, förklarade han för de närvarande.

Enligt Lars Hellström är det ett stort jobb som gruppen tagit på sig och förslaget kommer att få stor påverkan på den enskilde lantbrukarens ekonomi. Därför måste man ha ett väl underbyggt material.

– Lantbruket kommer att finnas kvar, frågan är bara om den enskilde lantbrukaren gör det, säger Lars Hellström. På lantbrukaredagen gavs också information om hur effekten kommer att bli för spannmålsodlare under 2004 och konsekvenser för nötköttsproducenterna.

– Problemet med de här två sakerna är att vi i dag inte vet hur det kommer att se ut. Nu får vi på Hushållningssällskapet bevaka detta och sedan får vi hjälpa lantbrukarna så att det blir genomfört under ett år, säger Lars Hellström.

Efter lunch blev det information om vad lantbrukarna rekommenderas att så under 2004. Vissa sorter passar helt enkelt inte i Skåne.

– Det gäller att hitta rätt sorter att prova för att lantbrukarna inte skall göra förluster i sina odlingar, säger Lars Hellström.

Lars Åström

044- 18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons