Annons

Ovanligt bra is på sjön Tydingen

Julafton: –  Under de tjugo år som jag bott i trakten har jag aldrig åkt på bättre is. Göran Wemmenborn, turledare i Friluftsfrämjandet, färdades på lille julafton med långfärdsskridskor över hela Tydingen och är överväldigad.
Kristianstad • Publicerad 24 december 2002

Göran Wemmenborn som precis landat mellan två turer på Tydingen är mycket nöjd med dagens första långfärdsåkning.

Sex personer, nybörjare och mer vana samlades halv tio på lillejulafton för att under en två och en halv timmes lång färd ta sig runt sjön. – Genom att åka långfärdsskridskor gör man sig av med de extra julkalorierna på ett utmärkt sätt, samtidigt som man får frisk luft, säger Göran Wemmenborn.

Annons

Isen var en och en halv decimeter tjock runt hela sjön och alldeles spegelblank. Även i passagerna var isen jämn och fin, vilket är ovanligt.

Veckan dessförinnan åkte Göran Wemmenborn på Immeln som även den bjöd på en härlig blank is. Dock var isen i sunden inte säker, dessutom skrovlig och svåråkt, eftersom snön inte smält eller stöpts som den skall för att bli blank. Även läsidorna av sjön var skrovlig. Det är inte alla sjöar som erbjuder säker is, ett exempel är Ivösjön som fortfarande är livsfarlig. Eftersom Ivösjön är så djup fryser den inte på samma sätt som exempelvis Tydingen, förklarar Göran Wemmenborn

Förhållandena ändras dock hela tiden. Om kylan fortsätter att hålla i sig är det snart säkert att färdas på de flesta sjöar, menar Göran Wemmenborn.

Lars Thulin, turledare i Friluftsfrämjandet, vill dock varna oförsiktiga åkare.

–  Isen är fortfarande opålitlig på sina ställen. Oftast är det inte vi som åker långskridskor som råkar ut för olyckor, utan oerfarna åkare som lätt missbedömer isen.

Att vara försiktig, och gärna åka tillsammans med någon mer erfaren är att betänka.

Ett säkert alternativ är att följa med KRIS – Kristianstad issällskap som anordnar långfärdsturer under helgerna.

Ulrika Larsen

044- 185500

ulrika.larsen@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons