Annons

På jakt efter ovanlig vattenpiplärka

De fågelskådare som bylsade på sig och begav sig längst ut på Äspet blev rikligt belönade på söndagen. Både vattenpiplärka, rödbenor och havsörnar visade sig.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2004
26 personer tog på sig sina varmaste kläder och gav sig ut för att skåda fåglar.
26 personer tog på sig sina varmaste kläder och gav sig ut för att skåda fåglar.Foto: 
Bengt Bengtsson och Thomas Engström med golden retrievern Frida fikar i solen innan de ska gå vidare och titta på smådopping.
Bengt Bengtsson och Thomas Engström med golden retrievern Frida fikar i solen innan de ska gå vidare och titta på smådopping.Foto: 
Med kikaren mot himlen kommer fåglarna mycket närmare. I bästa fall kan man få se en som man aldrig sett förut.
Med kikaren mot himlen kommer fåglarna mycket närmare. I bästa fall kan man få se en som man aldrig sett förut.Foto: 

Himlen är lika blå som en solig högsommardag, men temperaturen omkring 20 grader lägre. Först syns inte en människa till längst ut mot havet vid Kronoskogen, men så plötsligt kan man ana en mörk mössa bortom det höga strandgräset. Jo, på stranden står en hel grupp och spejar koncentrerat mot himlen med sina kikare.

26 personer har bestämt sig för att ge sig ut på kustvandring i kylan.

Annons

– Man får vända ansiktet mot solen, tipsar Bengt Bengtsson. Han är på Äspet för att lära sig nya arter. Och den fågel de alla väntat på får de också se, den ovanliga vattenpiplärkan som häckar i bergsområden längre söderut i Europa, men övervintrar just i Äspet sedan flera år tillbaka.

Ute i vattnet guppar stjärtanden, som är ovanlig vid den här tiden på året. De har också sett rödbenor, havsörnar och en blå kärrhökhona.

– Det är en rikedom. Det är jättefint när man kommer så nära naturen, säger Ingrid Svensson från Everöd. Hon är naturguide på Skåneleden och blev inspirerad av en arbetskamrat som jämt berättade för henne när olika arter anlände till Skåne. Så hon skaffade en tubkikare och började skåda själv. Det har hon gjort i ett år, gärna i sällskap med andra.

– Den sociala biten är viktig. Kustvandringen innebär både kaffedrickande och seriöst fågelskådande. Man lär av varandra, säger Evert Valfridsson som håller i programmet för Nordöstra Skånes Fågelklubb.

På himlen snett bakom honom står en tornfalk alldeles stilla i luften och kämpar mot vinden, eller ryttlar som Göran Arstad säger. Han är söndagens ciceron bland fågelarterna.

Efter fikapausen leder han gruppen vidare mot den inre delen av hamnen där de ska titta på smådopping, vigg och bergand.

– Det är kallt, men otroligt trevligt, konstaterar han och ser ut att trivas förträffligt.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons