Annons

På tisdag når Kommunals bussförarstrejk Skåne län

Tänker du ta bussen i nästa vecka? Risken är stor att du måste tänka om. För flera busslinjer runt om Kristianstad är uttagna i Kommunals bussförarstrejk.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008

Om ingen lösning nås mellan de stridande parterna når strejken Skåne på tisdag.

- 90 procent av all vår busstrafik ställs då. Så det är klart att det påverkar våra resenärer, säger Skånetrafikens trafikchef Göran Lundblad.

Annons

Under en normal dag har Skånetrafiken 200 000 resenärer, tre fjärdedelar av dem åker buss. Under gårdagen gick Skånetrafiken igenom vilka busslinjer som drabbas. Några linjer körs av två olika bolag och därför kan listan komma att ändras något. Men vad Kristianstadsbladet erfar är det linje 531, 532, 534 och Skåneexpressen 9 som påverkas i Hässleholm. I Kristianstads kommun är det 550 mot Arkelstorp, 551 mot Åhus och 552 mot Yngsjö som kommer att stå stilla, liksom expressbussarna 3 och 4 mot Simrishamn och Ystad. Däremot drabbas inte stadstrafiken på samma sätt som i Hässleholm, där all stadstrafik står stilla.

- I Kristianstadstrakten kör Thygessons mycket och de är inte uttagna, säger Göran Lundblad.

Skånetrafikens fyra största entreprenörer varslas om strejk: Swebus, Arriva, Veolia och Bergkvara. Från och med i dag fredag kommer Skånetrafiken att lägga ut trafikinformation på sin hemsida, där resenärerna kan se vad som gäller för "sin" linje. Huruvida Skånetrafiken kommer att ersätta de som köpt Sommarkortet eller ej, vill inte Göran Lundblad sia om.

- Den frågan har vi inte tagit ställning till, allt beror på hur länge en eventuell strejk håller på.

Varken färdtjänst eller sjukresor påverkas av strejken, de körs av andra bolag.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons