Annons

Pensionär upprörd över obegripligt utskick om pension

– Man gör inte ett sådant utskick om det inte är frågan om att sänka utbetalningen av pension. Jag kan aldrig tänka mig att det blir en ökning när skatteverket är inkopplat!
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004
– Hur ska många senila pensionärer förstå vad som står här, undrar Ingvar Röjlar, som fått papper från Försäkringskassan. Bild: BOSSE NILSSON
– Hur ska många senila pensionärer förstå vad som står här, undrar Ingvar Röjlar, som fått papper från Försäkringskassan. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 
– Hur ska många senila pensionärer förstå vad som står här, undrar Ingvar Röjlar, som fått papper från Försäkringskassan.Bild: BOSSE NILSSON
– Hur ska många senila pensionärer förstå vad som står här, undrar Ingvar Röjlar, som fått papper från Försäkringskassan.Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Ingvar Röjlar är pensionär, en av många, som fått pensionsbrev från Försäkringskassan i brevlådan. Ett brev som Ingvar Röjlar för övrigt undrar hur många som begriper.

Hans eget brev om "omräkning av allmän ålderspension utom premiepension" innehåller ett beslut som talar om vad hans pension består av, och hur mycket kan kommer att få per månad innan skatten är dragen. Beskrivet är också hur Försäkringskassan räknat. Kassan informerar också om 2004 års inkomstindex, och talar om vad prisbasbeloppet är för året.

Annons

Kassan lägger dessutom förhållandevis mycket utrymme till att hänvisa till kapitel och lagar som ger stöd för sättet att räkna.

– De måste ju förstå att många av pensionärerna som har fått sådana här brev är senila. Hur ska de kunna begripa vad som står här?

Ingvar Röjlar undrar också över stycket som handlar om att man kan begära omprövning av Försäkringskassans beslut.

– Det går ju inte att överklaga utan att ha advokat för 1500 kronor i timmen, säger han avfärdande. Ingvar Röjlar tycker att landets pensionärer bara fått det sämre sedan ekonomiska krisen i landet 1992/93, då kronan började flyta. Pensionärerna skulle också vara med och dra sitt strå till stacken, och när basbeloppet minskades så minskade också pensionärernas basbelopp.

– Men om man använder det reducerade basbeloppet som gällde för tio år sedan, och fortsätter att räkna upp efter detta så hamnar vi hela tiden på efterkälken.

Ingvar Röjlar konstaterar att den kompensation som pensionärerna en gång blev lovade, precis som löntagarna, den har uteblivit. Och samtidigt som pensionärerna får mindre i plånboken så ökar kostnaderna i samhället: läkarbesök och villaoljan, till exempel, samtidigt som äldrevården blir sämre.

– En medveten politisk ättestupa. Gamla ska undan så fort som möjligt, så samhället slipper kostnaderna!

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons