Reportage

Perfekt plats för högtflygande upplevelser

Som att komma in i annan värld. Den nyrenoverade ladan är en perfekt plats för högtflygande upplevelser. Möt de två eldsjälarna bakom föreningen Arts & Motion utanför Tollarp. Naja och Timo brinner för rörelseglädje och cirkuskonster.
Publicerad 24 november 2022
Moving Body Art
Moving Body Art

På en liten gård i Årröd utanför Tollarp bor Naja Callmann-Hinke och Timo Lattu med sina två döttrar, ett gäng lurviga kor och en kanin. Inte riktigt en hel cirkus, utan bara nästan.

Tillsammans driver paret den ideella föreningen Arts & Motion i Årröd och de uppträder som Cirque Arté Diem runt om i Norden.

Moving Body Art
Moving Body Art

– Det var i september 2015 som vi köpte gården. Då bodde vi i Stockholm. Det kändes för trångt och vi längtade efter att komma närmare naturen, säger Timo som ursprungligen är från Helsingfors.

Han är klassisk skolad dansare vid Balettakademien i Stockholm samt utbildad cirkuskonstnär med luftakrobatik som specialitet och har bland annat uppträtt med stora artister som Björn Skifs, Magnus Uggla och Loreen.

– Vi hade en vision om att hitta ett ställe där vi kunde skapa en unik plats för dans, rörelseglädje och akrobatik. Känslan och kallelsen var att komma till Skåne som ju ligger bra till mellan Helsingfors och Danmark, säger Naja som är från Köpenhamn och utbildad fysioterapeut.

Gårdens hjärta är den stora ladan som paret renoverat under ett par år med hjälp av allmänna bidrag. En imponerande byggnad med över tio meter upp till taknocken. En perfekt plats för luftakrobatik, dans och annan rörelsekonst. Här kan såväl stora som små bjudas på högtflygande upplevelser.

Men vi backar bandet till 2011 då Naja och Timo träffades på en dykarkurs i Thailand. Där och då ändrade livet riktning för båda. Föga anade de att de skulle hitta hem och skapa ett helt nytt kulturkoncept i lilla Årröd.

– Jag har alltid sysslat med sport – som tennis, kajak, mountainbike och fridykning. Men dans eller akrobatik, det var verkligen inte min grej. Jag var väldigt skeptisk, säger Naja.

– Jag såg hennes potential direkt och föreslog att vi skulle göra Dirty Dancing-lyftet på stranden. Det visade sig att hon sett filmen 22 gånger. Så det var en bra början, säger Timo.

Moving Body Art
Moving Body Art

Och resten är, som det brukar heta, historia.

– En helt ny värld öppnade sig för mig. Det blev en lång resa där jag tvingades övervinna många rädslor för att lära mig luftakrobatik och uppträda på scen, säger Naja.

– Art & Motion handlar om rörelseglädje och om att må bra. Det finns egentligen inget tävlingsmoment inom cirkusen, jongleringen eller luftakrobatiken, utan det enda man behöver övervinna är sig själv.

Idag har föreningen över 200 medlemmar. De flesta bor i Tollarp med omnejd, där har många länge saknat kulturaktiviteter på nära håll.

Till våren räknar Naja och Timo att föreningen kan erbjuda olika veckoklasser för alla åldrar och en mängd föreställningar – både inne i den nyrenoverade ladan och utomhus.

”Det är rätt coolt att kunna bidra till att lyfta landsbygden”
Naja Callmann-Hinke

– Vi vänder oss till barn och unga, men även familjer och vuxna seniorer. Vi vill kunna överraska och satsar även nästa år på spännande föreställningar och gästspel från kända artister. Vi kan ta emot upp till 100 personer i publiken inomhus, säger Timo.

– Det finns en otrolig dynamik i att träna olika cirkusdiscipliner. Barnen kan släppa paddan och de vuxna kan börja leka igen. Det är rätt coolt att kunna bidra till att lyfta landsbygden, säger Naja.

Det är tack vare bidrag från bland annat Allmänna arvsfonden och Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen 1826 som föreningen Arts & Motion kunna växa till det man är idag.

Sedan starten har föreningen fått regelbundna sponsorbidrag från Sparbanken Skåne genom Sparbanksstiftelsen 1826. Senast gick det till ett efterlängtat bidrag till inköp av redskap för klättring och jonglering till vårens klasser.

– Sparbanken har stöttat oss hela vägen, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Naja.

Fakta/ Kraft, mod & samarbete

Arts & Motion erbjuder cirkus- och dansträning, rörelseterapi och mycket mer. Föreningen är en mötesplats där människor träffas över gränser på större evenemang som festival, mer intima tillfällen med livemusik och veckoklasser. Allt för att främja ett levande kropps-, musik- och kulturliv i Tollarp.

www.artsandmotion.se

www.cirqueartediem.com

5 frågor till Gunilla Bengtsson, bankchef Sparbanken Skåne

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson

Vilken roll har Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen 1826?

– Vår banks verksamhet bygger på en 200-årig idé om att bankens överskott ska användas för att bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling. Varje år används därför en del av Sparbanken Skånes överskott till olika former av bidrag och stipendier eller stöd till föreningsliv, kultur och idrott i området där vi verkar. Det är bankens ägarstiftelser som ansvarar för att fördela pengarna till de som ansöker om stöd och just Sparbanksstiftelsen 1826 verkar företrädesvis i kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.

Hur kommer det sig att ni stöttar föreningslivet?

– Föreningslivet är en viktig pusselbit i vårt samhälle. Genom föreningar skapas gemenskap, glädje, förebilder och vi som människor har möjlighet att utvecklas. När vi stödjer ideella föreningar vet vi att det skapar nya möjligheter, inte minst för alla barn och ungdomar som är aktiva. Föreningslivet hjälper till att ge många barn en bra grund som de har nytta av resten av livet.

Varför är det viktigt att satsa på lokal kultur?

– Vi vill bidra till att det finns ett levande och varierat kulturutbud i vår region. Att ha nära till kultur, exempelvis på den orten man bor, kan vara viktigt för invånaren men spelar också roll hur attraktiv en ort är för besökaren eller för den som funderar på att flytta dit. Precis som för många andra föreningar kan ekonomin vara en utmaning för kulturföreningar och där kan vi genom stöd göra skillnad för ortens kulturutbud och skapa möjligheter för skapande verksamhet.

Varför stödjer ni just Arts & Motion?

– Arts & Motion berikar kulturlivet genom bland annat cirkus- och dansträning och rörelseterapi. De har skapat en mötesplats i en lantlig miljö som ger inspiration. Det är viktigt att landsbygden är levande och Arts & Motion satsning i lilla Årröd utanför Tollarp är verkligen ett kvitto på att allt är möjligt och att man kan göra skillnad.

Hur gör man för att ansöka om stöd hos stiftelsen?

– Två gånger om året, i mars och september, kan ideella föreningar söka bidrag från Sparbanksstiftelsen 1826 för projekt. Vi gillar bredden och stödjer därför ofta olika typer av projekt och föreningar. Man ansöker digitalt på stiftelsens hemsida sparbanksstiftelsen1826.se.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.