Annons

Pernod Ricard tror på ökad försäljning av Absolut

Dagen efter EU:s godkännande av spritaffären är det flaggan i topp hos Pernod Ricard. Nu ska det omfattande integrationsarbetet inledas.
Kristianstad • Publicerad 18 juli 2008

- Det här var ett väldigt bra beslut för alla inblandade, säger Pernod Ricards kommunikationschef Francisco de la Vega dagen efter att EU godkänt att de köper Vin & Sprit.

- Vi har stått med ett ben i varje värld, men nu vet vi vad som gäller. Nu kan vi göra klart affären med svenska staten och inleda integrationsarbetet. Det är två företag som ska integreras, och jag tror vi har mycket att lära av varandra. Till exempel har marknadsföring inte varit helt på topp i vår organisation. Där verkar de se fram emot att få hjälp av Absoluts erkänt skickliga marknadsförare.

Annons

Samtidigt poängterar han att det inte ska bli någon förlust för Sverige och Åhus, utan tvärtom.

- Irländsk whiskey görs av irländare, marknadsförs av irländare. På samma sätt blir det med Absolut. Den ska göras i Sverige, av svenskt vete, och hanteras av den svenska ledningen som ska vara stationerad i Sverige. - Det som kommer hända är att om några veckor inleder vi integrationen. Vin & Sprit kommer att få tillgång till våra distributionskanaler och vårt nätverk. Vi är den mest expansiva distributören, så för Absoluts del innebär det att det kommer att bli en kraftig ökning av försäljningen.

Han jämför med några av de andra produkter i deras portfölj. Irländska Jamesons whiskey sålde bara 5 000 9-literslådor om året när de köpte märket. Nu säljer det 2,6 miljoner lådor.

- Havanna Club köpte vi 1993, då såldes det 300 000 lådor. Nu säljer vi tre miljoner lådor. Chivas Regal som vi köpte 2001 sålde då 2,8 miljoner lådor, nu säljer de 4,5 miljoner. Jag tror det kommer att bli en stor ökning även för Absolut, och det är bra för Åhus. Om ökningen sedan leder till fler jobb vill han inte uttala sig om.

- Det är inget vi vet här. Däremot tror jag ni kommer att få se fler besökare i Åhus, som vill besöka vodkafabriken. När vi tog över Martell cognac var det plötsligt 500 kineser som kom på besök dit, det kan hända något liknande i Åhus...

Det har också spekulerats i om Pernod Ricard nu vill göra något för bygden, kanske sponsra ett projekt eller en arena.

- Det där är frågor för ledningen för Absolut. Den ledningen finns i Sverige, det är den som tar sådana beslut.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons