Annons

Personal kan få driva äldreboende

Kristianstad • Publicerad 24 januari 2004

Omsorgsförvaltningen är positiva till att låta personal på äldreboenden starta kooperativt företagande inom äldreomsorgen.

Förvaltningen kan tänka sig att med samarbetspartners, organisera ett informations- och utbildningsprogram som vänder sig till personalgrupper som är intresserade av att driva äldreomsorgsverksamhet i personalkooperativ form.

Annons

Frågan har väckts av folkpartiet som i en motion daterad i maj 2003 föreslår kommunfullmäktige att besluta att man möjliggör för personalkooperativ inom äldrevården.

Detta menar folkpartiet skulle ge äldre fler valmöjligheter.

"Personalkooperativ är ett av många bra alternativ till kommunens förvaltning som kan sporra bägge formerna till att bli ännu bättre" skriver Ann-Kristin Bertilsson (fp), ledamot i omsorgsnämnden och fullmäktige.

Och nu har alltså omsorgsförvaltningen ställt sig positiv till förslaget, och föreslår politikerna i omsorgsnämnden att göra detsamma.

Om politikerna i nämnden röstar igenom förslaget går det vidare till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige.

Ett första steg blir sedan för omsorgsförvaltningen att se över vilka verksamheter inom äldreomsorgen som skulle kunna drivas som personalkooperativ, samt att ta reda på om personalen är intresserad av att starta ett äldreboende i privat regi med kommunen som uppdragsgivare.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons