Pizzor innehöll e-kolibakterier
Varningen om ett e-kolismittat parti frusen köttfärs som importerats från Brasilien kom till Livsmedelsverkets kännedom via RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed i slutet av juli.
Bakterier i den upptinade stekta färsen upptäcktes, vid egenkontroll, av ett smörgåsföretag i Frankrike. Informationen gick vidare via RASFF, som kunde konstatera att partiet med frusen köttfärs från Brasilien sålts till fler europeiska länder. Däribland Sverige.
Genom Livsmedelsverkets försorg spårades köttfärsen till en importör i Stockholm. Livsmedelsinspektören i Nacka kommun är den som skött kontakterna med importören och fått veta att köttet främst gått till två livsmedelsproducenter, Pajkungen och Pelles pizza i Maglehem.
– Köttet som kommer från ett fruset parti från den 15 oktober förra året är redan uppätet eller slängt, berättar Daniel Sehlin, livsmedelsinspektören i Nacka som haft hand om frågan sedan slutet av juli och som rapporterat till Livsmedelsverket. Där väntar man på rapport från Kristianstad.
Men den får vänta.
Varken livsmedelsinspektören i Kristianstads kommun eller Martin Karlsson som driver Pelles pizza har nämligen kontaktats i frågan. De båda fick vetskap om den smittade färsen först i går. Men för dem är frågan redan passé.
– Vi har inga lager, utan köper in våra ingredienser vecka för vecka och vi säljer färsk pizza, men tillagar ingenting själv, förklarar Martin Karlsson.
Det innebär att köttfärsen från importören i Nacka köptes in och användes redan i höstas. Köttfärsen tinades och ströddes på pizzorna.
Pelles pizza köper inte längre köttfärs från importören.
– Nej, vi köper numera in den via Dagab. Dessutom försöker vi satsa mer på lokal- och närodlat.
Att färsen skulle ha kunnat orsakat smitta håller Martin Karlsson inte för troligt.
– Bakterierna dör vid upphettning, säger han.