Annons

Pizzor innehöll e-kolibakterier

Det tog tio månader innan ett parti med frusen köttfärs som innehöll e-kolibakterier upptäcktes och spårades. Men då var den redan uppäten. Pelles pizza var en av dem som köpt färsen, men som inget visste.
Kristianstad • Publicerad 6 augusti 2009
Pizzor bakas hos Pelles Pizza i Maglehem AB. Arkivbild: Willy Alm
Pizzor bakas hos Pelles Pizza i Maglehem AB. Arkivbild: Willy AlmFoto: 

Varningen om ett e-kolismittat parti frusen köttfärs som importerats från Brasilien kom till Livsmedelsverkets kännedom via RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed i slutet av juli.

Bakterier i den upptinade stekta färsen upptäcktes, vid egenkontroll, av ett smörgåsföretag i Frankrike. Informationen gick vidare via RASFF, som kunde konstatera att partiet med frusen köttfärs från Brasilien sålts till fler europeiska länder. Däribland Sverige.

Annons

Genom Livsmedelsverkets försorg spårades köttfärsen till en importör i Stockholm. Livsmedelsinspektören i Nacka kommun är den som skött kontakterna med importören och fått veta att köttet främst gått till två livsmedelsproducenter, Pajkungen och Pelles pizza i Maglehem.

– Köttet som kommer från ett fruset parti från den 15 oktober förra året är redan uppätet eller slängt, berättar Daniel Sehlin, livsmedelsinspektören i Nacka som haft hand om frågan sedan slutet av juli och som rapporterat till Livsmedelsverket. Där väntar man på rapport från Kristianstad.

Men den får vänta.

Varken livsmedelsinspektören i Kristianstads kommun eller Martin Karlsson som driver Pelles pizza har nämligen kontaktats i frågan. De båda fick vetskap om den smittade färsen först i går. Men för dem är frågan redan passé.

– Vi har inga lager, utan köper in våra ingredienser vecka för vecka och vi säljer färsk pizza, men tillagar ingenting själv, förklarar Martin Karlsson.

Det innebär att köttfärsen från importören i Nacka köptes in och användes redan i höstas. Köttfärsen tinades och ströddes på pizzorna.

Pelles pizza köper inte längre köttfärs från importören.

– Nej, vi köper numera in den via Dagab. Dessutom försöker vi satsa mer på lokal- och närodlat.

Att färsen skulle ha kunnat orsakat smitta håller Martin Karlsson inte för troligt.

– Bakterierna dör vid upphettning, säger han.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons