Annons

Planer på storarena

Kristianstad kan snart ha en arena där artister kan uppträda inför en publik på över 1000 personer. Centrumledaren Åke Andersson med flera intressenter undersöker möjligheten att utnyttja det före detta ridhuset på Östra Kasern.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001
A-arena. Om den första konserten i det före detta ridhuset på Östra Kasern fungerar, kan det bli tal om att bygga till café och större utrymmen för toaletter och liknande. SKISS: HANDELSFÖRENINGEN
A-arena. Om den första konserten i det före detta ridhuset på Östra Kasern fungerar, kan det bli tal om att bygga till café och större utrymmen för toaletter och liknande. SKISS: HANDELSFÖRENINGENFoto: 

Det har spelats teater i ridhuset tidigare. Bland annat satte Unga Musikteatern i Skåne upp Viva Carmen i den 20 gånger 80 meter stora lokalen.

Men nu ställs det större krav och ett första test av lokalen ska genomföras den 29 maj, då en större konsert med bland andra Huaröds kammarorkester planeras.

Annons

–Konserten ska, hoppas vi, ha Frank Zappa som tema. Förutom Huaröds kammarorkester ska Zapway och 172 barn från kommunens musikklasser medverka, berättar Åke Andersson. Konserten ska sponsras av flera företag i Kristianstad och fastighetsägaren Vasallen rustar upp lokalen och upplåter den gratis för arrangemanget.

–Jag ska göra allt jag kan för att lotsa det här projektet i land, säger Vasallens VD i Kristianstad, Mats Andersson. Det här är bra för Kristianstad och för företaget.

Idén till konserten kommer från Kristianstads Sparbank, som vill samla sina sponsoråtaganden i olika sammanhang.

Handelsföreningen, fastighetsägarna och andra som arbetar för att förnya Kristianstads centrum hakade på och hoppas nu få fram Kristianstads första kommersiella arena med plats för över 1000 personer. –Idrottshallen har plats för fler, men det blir inte riktigt detsamma. Dessutom finns det inte lika goda parkeringsmöjligheter vid idrottshallen som vid ridhuset på Östra Kasern. Där finns det plats för kanske 1000 bilar, säger Åke Andersson.

En arbetsgrupp med bland andra Mats Andersson har bildats för att undersöka möjligheten att utnyttja det före detta ridhuset för olika sorters artistframträdanden.

Förutom de tekniska möjligheterna ska behovet, finansiering, utbyggnadskrav och möjligheten att få anläggningen lönsam utredas.

Enligt centrumledare Åke Andersson är behovet redan klarlagt.

–Ja, idag måste Kristianstadsborna åka tio mil för att få se större artister.

Dessutom anser han att ordet ”lönsam” kan tolkas på olika sätt:

–Vi kanske kommer fram till att anläggningen är så viktig för Kristianstad att den får kosta 100000 eller mer per år, säger Åke Andersson.

Annons

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons