Annons

Plantskola för babygranar

Alla har vi varit små. Det gäller även julgranar. Utanför Finja finns en plantskola för framtida julgranar. Rad efter rad står de där och väntar på att få bli stora och vackra.
Kristianstad • Publicerad 15 december 2002
Plantskola för framtida julgranar. De små granplantorna vårdas väl på Svenska skogsplantors odling på Svartingstorps plantskola vid Finja. Där ges de vatten och gödsel för att i framtiden vara pricken över i:et under framtida julfiranden. BILD: WILLY ALM
Plantskola för framtida julgranar. De små granplantorna vårdas väl på Svenska skogsplantors odling på Svartingstorps plantskola vid Finja. Där ges de vatten och gödsel för att i framtiden vara pricken över i:et under framtida julfiranden. BILD: WILLY ALMFoto: 
Lång erfarenhet av skogsplantors behov är något som Roger Oskarsson har. För att en gran skall bli riktigt bra till jul behövs mycket gödsel och lagom med vatten, berättar han.
Lång erfarenhet av skogsplantors behov är något som Roger Oskarsson har. För att en gran skall bli riktigt bra till jul behövs mycket gödsel och lagom med vatten, berättar han.Foto: 

– Vi har omkring två miljoner granplantor här, säger Roger Oskarsson, platschef på Svartingstorps plantskola utanför Finja. Han tittar ut över det 600 hektar stora fältet och fortsätter: – Vi har mycket fina plantor i år så det kommer att bli fina julgranar om sex år. I årets skörd är det omkring 80000 Emmabodagranar, det vill säga den grantyp som ofta används till julgranar. Varje år odlas runt 100000 blivande julgranar i Finja, vilka sedan säljs till julgransodlare runtom i landet för att där få växa till sig ytterligare. Granarna står granna – om än små – på Finjaodlingen i ungefär två år. Sedan tar det ungefär sex år för dem att växa till sig rejält på de speciella julgransodlingarna. – Julgranarna är ju i och för sig en marknad och vi har en stor del av den marknaden, men om man ser till det vi säljer i stort så är det en liten marknad, säger Roger Oskarsson. Av de två miljoner granar som finns på odlingen är en bråkdel avsedda att bli julgranar. Den huvudsakliga försäljningen sker till skogsbruk av mindre juligt slag. Det mesta blir till timmer. – Av den Emmabodagran vi säljer så går ungefär 30 procent till julgransodlare. För att få fram en riktigt bra julgran är det tre saker som behövs: – Det som behövs är mat och vatten höll jag på att säga, säger Roger Oskarsson. Därefter tillägger han värme. Alla de stora och vackra granar som kommer att sprida glädje i jul är alla alltså uppfödda på: ett hyfsat bra odlingsklimat, vatten, kväve, fosfor och kalium. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

FINJA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons