Annons

Polisen ber om hjälp klara upp fler olösta mord

Vem mördade Eva-Marie Strandmark i Öllsjö, 2004? Polisens Kalla Fall-grupp vill se ärendet uppklarat. Man har nu börjat använda den egna hemsidan som en slags efterlysningstavla och som en påminnelse till gärningsmannen. ”Vi slutar inte jaga dig!”
Kristianstad
Publicerad 12 december 2018 • Uppdaterad 13 december 2018
Bo Lundqvist närvarar vid dykningarna i Jedenryds stenbrott efter försvunna turnéledaren Lelle Hildebrand.
Bo Lundqvist närvarar vid dykningarna i Jedenryds stenbrott efter försvunna turnéledaren Lelle Hildebrand.Foto: ARNE FORSELL

UPPDATERAD

Just nu finns omkring 130 ouppklarade fall av mord eller dråp som har skett i polisregion Syd, det vill säga inom Skåne, Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Definitionen av ett kallt fall är ett misstänkt mord eller dråp som begåtts efter den 1 juli 1985 och som är ouppklarat. Flera av dessa fall har fått publicitet i massmedia, men graden av uppmärksamhet kan ha varierat. Nu gör polisen en egen satsning för att få in nya tips kring de kalla fallen.

Annons

Femton av dem ligger ute på Polisens hemsida, bland annat efterfrågas information, tips och iakttagelser kring vad som troligen är ett mord på 29-åriga Eva-Marie Strandmark. Hon hittades livlös i en bostad Öllsjö år 2004 i samband med en brand. Det finns anledning att tro att någon anlagt branden.

Lelle-fallet finns inte med bland de 15 nu publicerade fallen. Bo Lundqvist, kommissarie och chef för Kalla fall-gruppen vid utredningsenheten i polisregion Syd förklarar varför.

– Alla fall kommer så småningom att publiceras, men nu lanserar vi först 15 och nästa vecka ytterligare 15. Vi har aktivt resonerat som så att det ska vara en spridning både regionalt, åldersmässigt och mellan könen.

Man har också valt att inledningsvis publicera fall som fått lite mindre uppmärksamhet i media och eftersom Lelle-fallet hör till de som uppmärksammats mer är det inte med bland de första 30 fallen.

– Därefter kommer vi att lägga ut fallen kronologiskt, säger Lundqvist. Det senaste kalla fallet är från 2016–2017 och de från 1985 kommer att publiceras sist.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons