Annons

Politiker ser slut på stängningar men har förbehåll

Kristianstad har bidragit till ökningen av nedlagda skolor i landet genom att stänga Trolle Ljungby skola och besluta om avveckling av Träne skola. Politiker framhåller nu att det är slut med nedläggningar men varnar samtidigt för att elevunderlaget på vissa skolor närmar sig smärtgränsen.
Kristianstad • Publicerad 3 augusti 2009

70 grundskolor lades ned i Sverige under förra läsåret. Minskade årskullar och besparingar är orsaken.

Kristianstad har bidragit till nedläggningarna. Den 12 juni stängde Trolle Ljungby skola för gott. Barn- och utbildningsnämnden har också beslutat att Träne skola stänger 2010. Nu är det slut med stängningar. Men nedläggningsstoppet har förbehåll.

Annons

– Vi kan ju aldrig lova någonting. Det är färre barn i grundskolan nu och säger jag nej skulle man kunna tro att jag går ut och lovar att det inte ska bli några mer nedläggningar. Det finns ingen diskussion eller någon dold agenda om nedläggningar men däremot finns det skolor som har ett underlag som är sviktande, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson (FP).

Ett exempel är Rickarums skola där elevantalet minskar.

– De små barnen oerhört lång resväg så vi vill inte lägga ner Rickarums skola. Men när nu förberelseklasserna ska börja så är det en av sju elever som är tänkt att börja där som faktiskt börjar. Föräldrarna väljer i stället andra skolor. Det här är ett problem om det håller i sig så överlever inte Rickarums skola, säger Pierre Månsson. Barn- och utbildningsnämnden har planer på att starta en förskola i Rickarum för att underlätta för föräldrarna att låta barnen även gå i skolan där men inget är beslutat. Andra exempel på skolor i kommunen som befinner sig i riskzonen är Fjälkinge och Arkelstorp.

– Högstadiedelarna där är egentligen för små. Det handlar inte bara om ekonomi utan det handlar om att det är väldigt svårt när man har så få elever och få klasser att få i hop lärartjänster. Det är klart att detta kostar pengar och de skolorna är dyra att driva, säger Pierre Månsson.

Hellre än att stänga högstadiet i Arkelstorp och Fjälkinge, om eleverna blir för få, ser han en förändring av upptagningsområdena som en bättre åtgärd. Elever som bor runt gränsen till centrala Kristianstads skolområde skulle i så fall i stället gå årskurserna sju till nio i Arkelstorp och Fjälkinge.

– Det här är ett problem men däremot har vi ingen agenda där fler skolor ska läggas ned. Men fortsätter minskningen till exempel i Arkelstorp eller Fjälkinge på högstadiedelarna så måste man se om man kan hantera det här på något sätt.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons