Annons

Populärt att kocka på lovet

Instruktionen att blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull följs av frågan ”vad är en kastrull?” På C4-kockarna börjar man från början.
Kristianstad • Publicerad 19 juni 2020
Kyckling ska tillagas. Hilda Fröberg och Sonja Källström är noga med hanteringen.
Kyckling ska tillagas. Hilda Fröberg och Sonja Källström är noga med hanteringen.Foto: Mikael Persson

På sommarlovets första vecka skramlas det bland kastrullerna i Nosabyskolans kök. Sexton unga kockar lär från grunden under fyra dagar, i nästa vecka kommer en ny lika stor kull. Det har inte varit svårt att fylla platserna, kocklägret lockade dubbelt så många sökanden i år jämfört med i fjol.

– Intresset för matlagning är en allmän trend, inte minst med alla kockprogram på tv, säger Elisabet Svensson, matkonsult på Hushållningssällskapet Skåne och lägerledare.

Elisabet Svensson instruerar inför dagens andra lunchrätt med kyckling, som kräver nogsam hantering.
Elisabet Svensson instruerar inför dagens andra lunchrätt med kyckling, som kräver nogsam hantering.Foto: Mikael Persson
Annons

I vanliga fall är hennes elever i vuxen ålder, bland C4-kockarna är det mer liv och rörelse. Lägerdeltagarna är tjejer och killar som just gått ut årskurs 3-6.

Första dagen i måndags startade med att hacka, till exempel lök. C4-kockarna börjar från grunden, de har mer eller mindre vana från köket hemma.

– Jag brukar hjälpa till hemma, säger Hilda Fröberg och mäter upp ingredienser till en sås tillsammans med Sonja Källström som vill bli kock.

Det ska vara paprika och purjolök i kycklingrätten. Ella Svensson och Mira Gurenius jobbar i ett kockteam.
Det ska vara paprika och purjolök i kycklingrätten. Ella Svensson och Mira Gurenius jobbar i ett kockteam.Foto: Mikael Persson

Varje dag lagas två luncher och en efterrätt. På onsdagen är fokus på steka, bryna, fräsa, gratinera och ugnsbaka, och menyn består av fisk med frasigt täcke, sedan strimmelkyckling och därefter ska cupcakes med frosting bakas.

– De vill jättegärna baka så då får de göra det, säger Elisabet Svensson.

Vad vill du att de ska ha med sig från lägret?

– Att det är kul att laga mat, och att de är nyfikna på mat och matlagning. De får också lära sig om hur mat produceras, målet är att de ska bli medvetna konsumenter, säger hon.

Fabian Fjelkner önskar sig ett längre kockläger.
Fabian Fjelkner önskar sig ett längre kockläger.Foto: Mikael Persson

En lägerdeltagare är Fabian Fjelkner.

– Jag önskar att lägret varade hela sommarlovet, säger han.

Sista dagen står buffé på menyn, och till den bjuds en anhörig per lägerdeltagare in.

Annons

Fotnot: C4-kockarna är ett samarbetsprojekt mellan Hushållningssällskapet Skåne och Kristianstads kommun med sponsring av Lions Club Kristianstad Stiftelse och Lyckeby.

bild 1/5
Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons