Annons

Postlådor plockas bort

Om en knapp månad börjar Posten att byta ut, flytta eller helt ta bort sina "gula lådor" i Skånes tätorter med start i Kristianstad och Bromölla kommuner.
Kristianstad • Publicerad 11 augusti 2009
Den gamla lådan, ensam på en stolpe, försvinner och ersätts av en sådan här. Bild: Posten
Den gamla lådan, ensam på en stolpe, försvinner och ersätts av en sådan här. Bild: PostenFoto: 

– En översyn har gjorts av hur lådorna står, fungerar och används. En del används flitigt, medan andra är sparsamt utnyttjade. De flesta postar sina brev när de gör andra ärenden, så därför är lådor vid köpcentra och postombud mest använda, säger Kent Svensson, Posten i Kristianstad.

Är det bara tätorterna som blir av med lådor?

Annons

– I stort sett ja, säger Kent Svensson.

Posten har konstaterat att en del av dagens brevlådor bara är lite använda. Andra står onödigt tätt. Eftersom postförsändelserna blir färre, i takt med att folk i allmänhet skickar mer e-post över datorn, behövs helt enkelt inte lika många lådor längre, anser Posten. Precis som andra företag måste Posten AB tänka ekonomiskt. Dessutom ska Posten tänka på miljön. Det visar sig på olika sätt.

Postlådorna kommer att tömmas tidigare än i dag. Det innebär att alltmer kan transporteras med tåg i stället med flyg och ändå vara på plats dagen efter, som utlovat.

– Vid vissa lådor, som vid Posten Vattentornet och på OK/Q8 i Kristianstad, blir det fortsatt sen tömning även om den inte blir fullt lika sen som tidigare, fortsätter Kent Svensson.

På båda dessa ställen blir sista tömning klockan 19 i stället för 19.30. Och sista tömningen av lådor i innerstan blir klockan 18 i stället för en halvtimme senare.

Meningen är också att gula lådor ute i bostadsområdena töms samtidigt som brevbärarna kommer för att dela ut dagens post.

– På så vis sparar vi in en körning på kvällen – bättre både för ekonomin och miljön, säger Kent Svensson.

Han tror att kunderna förstår att även Posten måste kostnadsanpassa sin verksamhet, och att färre lådor är en följd av att brevförsändelserna minskar.

Posten byter ut dagens lådor som står på marken i tätorterna mot nya brevlådor som är större, lättare att underhålla och som tål väder och vind bättre. Brevinkasten är mindre för bättre säkerhet, och de flesta lådor som byts ut är placerade intill Postens ombud och Företagscenter, där det går att lämna in tjockare brev eller buntar som inte går ner i lådan.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons