Annons

Projekt mot sexuella trakasserier kommer till Kristianstadsfestivaler

I år har Kristianstads evenemang, Kulturnatt och Kulturföreningen Äntligen anslutit sig till de 50-tal festivaler och klubbar som är med och gör en gemensam satsning mot sexuella övergrepp och trakasserier.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2020
Kulturnatten är en av festivalerna som är med i projektet.
Kulturnatten är en av festivalerna som är med i projektet.Foto: Mikael Persson

Projektet Dare to care anordnas av Svensk Live, RFSU och Svenska Postkodsstiftelsen. Och har som mål att främja ömsesidighet i alla sexuella möten och mot sexuella övergrepp. Nu har flera evenemang i Kristianstad gått med i satsningen. Anders Olsson, planeringsstrateg för evenemang på Kristianstads kommun berättar mer om varför man valde att ansluta sig till projektet.

– Vi valde att gå med i detta initiativ för att få en inblick i hur arbetet kring dessa frågor går till och kunna sprida det. Vi tycker att det är ett viktigt arbete. Att vara med i detta samarbete är ett led i vårt utvecklingsarbete. Vi behöver kompetensutveckla oss så att vi hänger. Målet är sedan att vi ska kunna sprida detta till andra evenemang som arrangeras runt om i kommunen.

Annons

Hanna Rothelius, projektledare för Dare to care på Svensk Live beskriver om hur arbetet kring festivalerna kommer att se ut.

– Arbetet kommer gå till på det sättet att vi erbjuder webbutbildningar för volontärer och samarbetspartners. Vi tror också på kommunikation på bred front, vilket innebär att vi jobbar med sociala medier. Om besökarna har sett att festivalen är en plats där vi värnar om allas rätt till sin kropp och sin sexualitet redan innan man kommer in på festivalen så tror vi att man går inte med den inställningen redan från början, säger hon.

Projektet startade 2019 och sedan dess har feedbacken varit positiv, både från arrangörer och festivalbesökare.

– Vi fick fin feedback både från publik och arrangörer. Det finns ett behov av att prata om dessa frågor från arrangörernas sida. Festivalerna kan hjälpa till att lyfta frågor om ömsesidiga sexuella möten och mot sexuella övergrepp. Det är frågor som påverkar hela samhället, inte bara festivaler. Det vi såg hos besökarna var att de ville prata om de här frågorna, det uppskattades verkligen, berättar hon.

Hanna Rothelius hoppas att budskapet ska påverka hela samhället och inte bara festivalerna.

– De flesta övergrepp sker ju inte på festivalerna utan ute i samhället. Därför är förhoppningarna att om vi lyfter dessa frågor så kan vi hjälpa till att förändra normer i samhället i stort.

Ute på stan är reaktionerna positiva till nyheten.

– Jag tycker det är en sjukt bra grej. Det är så mycket dåligt som händer i samhället så det är bra att man gör något åt det, säger en Kristianstadsbo.

– Festivaler ska ju vara en plats där man kan känna sig trygg. Så det är synd att det händer sådana saker där. Så det är självklart att det är en bra satsning, säger en annan.

Emilio ValdésSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons