Annons

Protest mot ökad trafik

Villaföreningen protesterar mot allt intensivare trafik. De som bor närmast vägen hotar till och med med en endagsblockad. Genomfartstrafiken på Åsumvägen förbi Hedentorp har blivit ett gissel.
Kristianstad • Publicerad 19 december 2002
Hedentorpsborna har tröttnat på att alltmer trafik leds in på Åsumvägen. Sven-Erik Olsson, Troed Troedsson och Nermina Sijercic vill nu att Kristianstads kommuns trafikansvariga tar problemen på allvar och presenterar en lösning.Bild: WILLY ALM
Hedentorpsborna har tröttnat på att alltmer trafik leds in på Åsumvägen. Sven-Erik Olsson, Troed Troedsson och Nermina Sijercic vill nu att Kristianstads kommuns trafikansvariga tar problemen på allvar och presenterar en lösning.Bild: WILLY ALMFoto: 

Redan har Härlövsängaleden resulterat i att allt fler väljer köra den via Åsumsvägen. Många pendlare och den tunga trafiken från/till Åhus tar också samma route sedan det blivit krångligare komma fram på väg 118 genom Rinkaby. Och så har Hammarslundsvägen stängts för gott(?). – Dessutom har vi fått flera publikdragande stormarknader och bilföretag på Långebro som också initierar mer trafik. Plus att man snart stänger avfarten vid Ringelikors och leder även den trafiken via Åsumavfarten, suckar villaföreningen Solbyns ordförande Sven-Erik Olsson. Redan i juni skrev han på 500 hushålls uppdrag till Kristianstads kommun och protesterade över att alltmer trafik lastas över på Åsumvägen. ”Att flytta hit trafikströmmar från andra vägar verkar betraktas som en lösning av trafiksituationen”, hette det bland annat i det kritiska brevet. Sedan hände ingenting. Och ingenting. Inte förrän härom dagen reagerade kommunansvariga tjänstemän och ringde tillbaka. Man skyllde senfärdigheten bland annat på den turbulenta politiska situationen. – Vi säger inte att bilar är av ondo men tycker att kommunens ansvariga måste ha en mer långsiktig plan än att flytta runt trafikproblemen på det här sättet, säger Sven-Erik Olsson idag. Han får medhåll av Troed Troedsson som är en av de 64 husägare som bor närmast vägen och som hotar med mer handfasta protestaktioner. – Jag bor bara tjugo meter från Åsumvägen. De senaste åren har trafiken förbi ökat kraftigt, det är värst på morgnar och kvällar då det knappt går att köra ut på gatan, beskriver han situationen. I denna nya skrivelse som skickades till kommunen i november påstår man att hus spricker, rutor vibrerar och avgaserna blir alltmer påtagliga liksom trafikbullret. ”Om ni inte hjälper oss kommer vi själva att stoppa trafiken under en dag för att visa att visa att vi är trötta på att bo bredvid en Autobahn!”, dundrar folket på Hedentorp. Nu återstår att se om kommunens trafikansvariga politiker och tjänstemän har någon lösning som kan lugna de upprörda Hedentorpsborna. Ulf Matson 044-18 55 60 ulf.matson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons