Annons

Pyromandåd kan höja försäkring

De många anlagda bränderna i Kristianstad med omnejd under 2003 kan på sikt leda till höjda försäkringspremier.
Kristianstad • Publicerad 6 januari 2004

– En konsekvens av höga skadekostnader blir alltid att premiehöjningar måste till sett över ett antal år. För närvarande finns det dock inga sådana beslut fattade hos oss, säger skadechefen Christer Johansson på Länsförsäkringar i Kristianstad.

Han framhåller att många faktorer spelar in vid premiesättningen, bland annat utvecklingen under en tidsperiod på flera år.

Annons

– Vi är dessutom återförsäkrade så att vi i vår tur får pengar från andra försäkringsbolag om kostnaderna för exempelvis bränder överstiger en viss nivå. Men vi måste betala premier på sådana försäkringar och premierna ökar om kostnaderna för att återförsäkringarna ökar. Då slår det igenom på våra premier hos dem. Enda möjligheten att täcka skadekostnaderna är genom premier. Flera av de eldhärjade objekten i Kristianstad var brandförsäkrade hos Länsförsäkringar i Kristianstad.

Christer Johansson uppskattar att Länsförsäkringars nota för anlagda bränder i Kristianstad med omnejd under 2003 slutar på mellan åtta och tio miljoner kronor.

– Det betyder att vi för 2003 får betala ut ungefär dubbelt så mycket för brandskador som ett genomsnittligt år och det kommer på sikt att påverka premierna, förklarar Christer Johansson.

De största och kostsammaste pyromandåden för olika försäkringsbolag under 2003 drabbade Viby kyrka, Vä vattenverk, en friggebod på Kulltorp. ett garage på Hedentorp, det gamla sjukhuset på Östra kasern, däckfirman Vianor på Industrigatan samt Åsumtorps gård i Norra Åsum. Dessutom gick stora ekonomiska och framförallt kulturhistoriska värden upp i rök när den u-formade längan till k-märkta Elmetorp vid Högskolan på Näsby förstördes av en anlagd brand tidigt i fredags morse.

Militären har tidigare använt u:et på Elmetorp som förråd, men för närvarade stod det tomt så när som på en del bråte. Elmetorp tillhör numera Högskolan och var tidigare tjänstebostad för höga militärer, främst regementscheferna på Norra Skånska regementet, P6. Den senaste höge militären som bodde där var dåvarande chefen för Milo syd, generalen Carl Björeman.

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons