Annons

Regionen bildar Hälsostaden Ängelholm

Region Skåne bildar ett bolag med fastighetsjättarna Peab och Wihlborgs, som köper loss fastigheten för Ängelholms sjukhus. Vården blir kvar.
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2009

Femklövern i Region Skåne är helt överens. Marken och byggnaderna där Ängelholms sjukhus ligger ska säljas. Detta till ett nybildat bolag, där regionen, Peab och Wihlborgs kommer att äga en tredjedel var. Bolaget ska heta Hälsostaden Ängelholm Holding AB samt ha det helägda dotterbolaget Hälsostaden Ängelholm AB. Regionen kommer att hyra lokaler för lasarettet på området, medan bolaget ansvarar för att bygga ut, förvalta och vidareförädla området.

– Det här är ett sätt att utveckla området. Samtidigt ser vi det som en kraftig signal om att sjukvården i Ängelholm kommer att vara kvar, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).

Annons

Den nuvarande fastigheten är värderad av två oberoende bolag till cirka 330 miljoner kronor, och det är det marknadsmässiga priset som bolaget ska betala.

Det nya bolaget antas få ett aktiekapital om 15 miljoner kronor, där varje part går in med fem miljoner kronor var. Femklöverns ledande politiker lovar att detta innebär att sjukhuset i Ängelholm ska vara kvar.

– Samtidigt innebär detta även en möjlighet att det kan utvecklas. Det blir en korsbefruktning med det nya bolaget och idéer. De kan utveckla Hälsostaden, det kan bli rehabilitering, gym, spa-anläggningar och andra friskvårdsanläggningar, säger Jerker Swanstein.

Hälsostadens fastighetsutveckling ska fokuseras mot ett stort utbud av sjukvårdstjänster och hälsobefrämjande verksamheter. Även privat verksamhet inom ortopedi och ögonsjukvård ska in där 2010, sida vid sida med offentlig vård. – Det här är något som ska utvärderas, eventuellt kan det stå som modell för andra delar av Skåne och rentav i landet, säger Gilbert Tribo (fp).

Dock säger han att dessa planer inte gäller för Hässleholms sjukhus.

– Där har vi andra idéer som vi diskuterar just nu, och som vi kommer att återkomma till under hösten.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons