Annons

Regis behöver pengar

Ekonomiska föreningen Regis behöver pengar för att kunna fortsätta sitt kultur-arbete i Kristianstad. Föreningen – som bland annat digitaliserar gamla bilder – hoppas att kommunen ger stöd åt de personer med funktionshinder som arbetar här.
Kristianstad • Publicerad 28 januari 2004

1999 påbörjades projektet Kulturarvs-IT på försök. Syftet var att öka tillgängligheten till kulturarvet samtidigt som personer med svåra arbetshandikapp kunde erbjudas arbete.

Projektet drevs av riksantikvarieämbetet och Föremålsvård i Kiruna på uppdrag av regeringen och i samarbete med museerna och Arbetsmarknadsstyrelsen.

Annons

I Kristianstad inledde man då bland annat arbetet med att digitalisera runt 50000 bilder från gamla Kristianstads län. Satsningen visade sig lyckad och riksdagen beslutade att låta Kulturarvs-IT bli en permanent verksamhet från och med 2003. Det innebar att länsmuseerna i Skåne tog över arbetsgivaransvaret och nu står för alla kostnader utom de som täcks av lönebidrag.

Regionmuseet i Kristianstad, Kulturen i Lund och Malmö Museer, driver tillsammans med stiftelsen Hadar den ekonomiska föreningen Regis som tog över verksamheten.

– Det var ett sätt att rädda Kulturarvs-IT, säger Regis vd Olle Nilsson.

Föreningens syfte är att utveckla en verksamhet som kan tillgodose bland annat museerna i Skåne med tjänster inom registrering av samlingar samt digitalisering av bilder. Verksamheten ska också skapa arbetstillfällen för personer med funktionshinder, och vara en resurs i rehabiliteringen av långtidssjukskrivna. Alla som är anställda på Regis, totalt cirka 70 personer, förutom vd och tre arbetsledare, har anställning med lönestöd och är rekryterade i samarbete med arbetsförmedlingen och olika handikappgrupper.

Alla anställda har fått utbildning och får fortlöpande kompetensutveckling.

Men Regis behöver pengar.

I en ansökan om projektstöd berättar Olle Nilsson att verksamheten i Kristianstad har 20 registrerade/Gis-operatörer och två arbetsledare anställda. (GIS står för Geografiska informationssystem) Tolv av de anställda är bosatta i Kristianstads kommun. För att bygga upp och säkerställa verksamheten i Kristianstad – och därmed fortsätta anställningen av dessa personer – krävs det enligt Regis ett lokalt stöd.

– Om vi får 200000 kronor hoppas jag att vi ska klara verksamheten 2004, säger Olle Nilsson. Han har nu vänt sig till Kristianstads kommunstyrelse med sin ansökan om pengar. Men helst skulle han se att kommunen och Regis kunde samarbeta.

– Vi har haft ett pilotprojekt tillsammans med gatukontoret och genom att få igång något sådant skulle kommunen få både glädje och nytta av oss, inte bara ge bidrag, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Heléne Svensson (s) har ansökan på sitt bord.

Annons

– Den kommer att behandlas i arbetsutskottet och sedan i kommunstyrelsen. Innan dess kan jag inte kommentera den, säger hon. Hon tillägger att hon väl känner till verksamheten och att den fyller en viktig funktion på arbetsmarknaden.

Projektbidrag som inte ges direkt av en facknämnd tas ur kommunens kassa för oförutsedda utgifter, en kassa som i kommunens ekonomiska situation ekar ganska tom. Något Olle Nilsson är medveten om.

– Förra året sökte vi 600000. så mycket får vi knappast i år, säger han.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons