Annons

RFSL tvingas ge upp sina lokaler

Pandemin blev för tuff för RFSL:s lokalförening i Kristianstad. Nu tvingas styrelsen ta det svåra beslutet att säga upp lokalen.
Kristianstad • Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 12 mars 2021
Louise Arvidsson, ordförande för RFSL Kristianstad.
Louise Arvidsson, ordförande för RFSL Kristianstad.Foto: Clifford Johansen

När RFSL drog igång Pride år 2016 fick föreningens verksamhet på Norra Kanalgatan ett rejält uppsving. Men på senare tid har det varit svårare och svårare att locka folk till pubkvällarna och lokalen.

Och när pandemin slog till blev situationen ohållbar.

Annons

– Vi märkte redan av något år innan coronaviruset kom att intresset hade svalnat. De kom färre och färre och det blev allt svårare att hitta volontärer som ville använda sina kvällar och helger till att ansvara för puben. För allt bygger ju helt och hållet på ideellt arbete, säger Louise Arvidsson som är ordförande.

Hon berättar att utrymmena i den trånga lokalen numera gör det i princip omöjligt att träffas coronasäkert och utan inkomsterna som puben ger så går föreningen back varje månad. Särskilt som alkoholtillstånden är en stor utgiftspost.

– Vi i styrelsen måste tyvärr sätta stopp innan kassan är helt tömd. Det är tråkigt, men pubkvällarna och Pride har varit våra enda inkomstkällor och nu får vi inte in de pengarna. Ingen vet ju heller när pandemin är över så det går inte att planera något inför framtiden.

Men att föreningen ger upp lokalen innebär inte att RFSL blir utan verksamhet i stan.

– Vi har funderat mycket på hur vi ska kunna uppdatera oss för att nå ut till fler och vår plan är att istället ha externa mötesplatser, som det en gång började med. Då träffades vi till exempel på Fenix, i Fornstugan eller på någon pub på stan, säger Louise Arvidsson.

Tanken är, berättar hon, att använda sociala medier för att berätta var nästa träff äger rum och hon hoppas på så vis kunna locka även icke-medlemmar att dyka upp om de känner för det. Då blir kanske steget inte så stort heller att ta kontakt med föreningen eller att ta med en vän.

– Nackdelen med vår nuvarande pub är att endast medlemmar får komma in på grund av alkoholtillstånden och det ihop med att det är en undanskymd lokal, där alla känner varandra sedan innan, gör nog att många nya drar sig för att komma eller ta med sig någon. En fördel med det nya konceptet är även att vi inte blir lika utsatta på ett ställe på stan med mycket folk i.

Louise Arvidsson har i övrigt haft ett lugnt år nu när Pride blev inställt, men hon har haft svårt att riktigt njuta av ledigheten.

– Det är något jag levt med varje dag i fem års tid så det känns tomt. Vi har fått in lite pengar nu i coronabidrag. De ska oavkortat gå till nästa Pride ... så fort vi kan dra igång igen.

Här saknas innehåll

Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons