Annons

Robins förlorar alkoholtillstånd

En enig socialnämnd beslöt på torsdagen att återkalla serveringstillståndet för Restaurang Robins i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2009

– De brister som kommit fram är så allvarliga att det inte finns något annat alternativ, säger nämndens ordförande Per Åke Grelsson (FP).

Bakgrunden till beslutet är skatteverkets misstankar om att Robins delägare undanhållit matförsäljning för 2,5 miljoner kronor från redovisning förra året.

Annons

Tillvägagångssättet har enligt verket varit raffinerat. Under bästa försäljningstid dagligen ska kassaapparaten på Robins ha ställts om för så kallad "träningskassör" för att försäljningen inte skulle registreras.

För att kontrollera misstankarna om utebliven redovisning har skatteverket stickprovsmässigt jämfört kassaregistret med betalningar som gjorts med kredit- eller kontokort. Resultatet visar att kortförsäljning har ägt rum även vid tidpunkter då ingen försäljning registrerats.

Skatteverket genomförde under sommaren 2008 vid tre tillfällen också kundräkningar i och utanför restaurangen. Kundräkningarna genomfördes sedan med kassaredovisningen. Slutsatsen blev att mellan 4 270 och 11 540 kronor per dag, i snitt 56 procent, av matförsäljningen inte redovisades.

En av Robins delägare, Ali Cicek, och en advokat deltog vid nämndens sammanträde för att ge sin syn på skatteverkets granskning. De förklarade att bokföringen för åren 2007 och 2008 är klanderfri och påpekade att inspektioner och kontroller son gjorts tidigare inte har visat på några felaktigheter. Advokaten hävdade att skatteverkets utredning svartmålar och ansåg att ärendet ska avgöras i domstol innan prövning görs av alkoholtillståndet. Det övertygade dock inte nämndens ledamöter, som gick på förslaget från alkoholhandläggaren.

Beslutet om att Robins förlorar rätten att servera alkohol gäller med omedelbar verkan.

– Men restaurangens ägare kan förstås överklaga, och det utgår vi från att de kommer att göra. Då kan det dröja innan beslutet får verkan, säger Per Åke Grelsson.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons