Annons

Rundahyddor– unikt fyndi Fjälkinge

Spår efter unika hyddor har hittats vid de arkeologiska utgrävningarna utanför Fjälkinge. Hyddorna är perfekt cirkelformade. En hyddform som tidigare inte hittats i Sverige.
Kristianstad • Publicerad 18 december 2002
Under slutet av november kom lyckligtvis ett värmetält på plats vid utgrävningarna utanför Fjälkinge. Utan tältet hade inte utgrävningarna kunnat slutföras.BILDer: WILLY ALM
Under slutet av november kom lyckligtvis ett värmetält på plats vid utgrävningarna utanför Fjälkinge. Utan tältet hade inte utgrävningarna kunnat slutföras.BILDer: WILLY ALMFoto: 

Normalt sett utförs inte arkeologiska utgrävningar så här års, berättar arkeolog Anders Edring från Regionmuseet. Han är en av två ansvariga för utgrävningarna vid Fjälkinge. Grävningarna utförs av personal från både Regionmuseet och Riksantikvarieämbetet. – Totalt sett har vi varit som mest 21 arkeologer här och grävt, säger Anders Edring. Nu börjar det bli väl kallt för att gräva. Tjälen sitter hårt i marken. Som tur är har arkeologerna ett värmetält till sitt förfogande. Dessutom har de värmepresenningar för att värma upp marken. Anders Edring lyfter på en av presenningarna och visar stolt upp ett föremål som ligger till hälften nere i marken: – Det är en underkäke från en ko från ungefär 3 000 före Kristus. Alldeles intill kokäken syns ett antal djupa hål, vilka bildar en perfekt cirkel. Hålen är stockhål och har en gång utgjort stommen i en hydda på ungefär fem meter i diameter. Totalt har spår efter tre hyddor hittats utanför Fjälkinge. Också de är daterade till omkring 3 000 före Kristus. Det är ganska unika fynd. Det var när Anders Edring studerade kartor över registrerade fynd som han såg cirkelformationerna. – Vi är – i alla fall vad jag vet – de första i Sverige som hittat den här typen av cirkelformade hyddor. Hyddor har man givetvis hittat tidigare, men de har inte varit cirkelformade. I Danmark och på Bornholm har man tidigare hittat den här typen av hyddor. När han förstod vad de upptäckt i Fjälkinge blev han mycket glad. – Då fick jag faktiskt lite gåshud, säger Anders Edring. De arkeologiska utgrävningarna utanför Fjälkinge har utförts både på den södra och den norra sidan av E 22. Det är ett arbete som pågått i flera månader. – Det här är en av de större boplatserna från neolitikum, det vill säga bondestenåldern, som undersökts i nordöstra Skåne. Totalsumman för utgrävningarna kommer att sluta på omkring tio och en halv miljon kronor. Förutom benrester och spår av hyddor har arkeologerna hittat en hel del keramikrester och stenyxor. Från början var det tänkt att den arkeologiska undersökningen skulle vara avgränsad till den norra sidan av E 22: an. Men Vägverket behövde komma igång på den södra sidan också. Därför påbörjades utgrävningarna på den södra sidan redan nu i höstas. Arkeologerna gräver med Vägverkets grävskopor i hälarna. I slutet av den här veckan skall utgrävningarna vara färdiga och så småningom kommer det att byggas väg rakt över stora delar av den utgrävda stenåldersbyn. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

FJÄLKINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons