Annons

Så gör du om din hund förvildas

Charlotte Swanstein, hundpsykolog, instruktör, författare och flitigt anlitad i radio, säger att en hund kan förvildas på nolltid.
Kristianstad • Publicerad 9 oktober 2018
Charlotte Swanstein har hjälpt hundägare sedan början av 1990-talet.Foto: Privat

I 25 år har Charlotte Swanstein hjälpt hundägare med deras hundar på olika sätt. Hon känner till händelseutvecklingen kring försvunna Leela.

– Den stackaren.

Annons

Hunden har setts i området, men verkar inte vilja komma fram. Varför är det så?

– Det kan ta 15 minuter för en hund att förvildas. Och det har denna hund blivit. Dessutom är den från Colombia och här i Sverige finns andra dofter och annan miljö. Då går den processen mycket snabbare.

– Hunden är inte bara borta från hemmet. Den är ”borta borta”.

Under normala omständigheter är det inga problem att släppa en hund. Ägarna har inte gjort något fel, understryker Charlotte Swanstein. Det är mest otur att Leela blev skrämd och sprang iväg.

– Nu är den förvirrad och jätterädd. Den uppfattar även matte och husse som ett hot. Och en sådan hund får du inte in genom att kalla på den.

Charlotte Swanstein har tidigare hjälpt ägarna till en annan hund som förvildats att komma tillbaka. Den var från Spanien och kom bort i Sverige.

– Det var långsam tillvänjning som gällde. Den var rätt synlig men det tog ändå fem veckor. Då förstår man kanske hur svårt sådant här är.

Om man drabbas av att ens hund förvildas, ger Charlotte Swanstein följande tips. Skapa en trygg plats där hunden har skymtats. Ställ ut mat och vatten. En till två gånger om dagen kan man titta till skålarna. Till slut kan man förhoppningsvis börja se den i närheten – väntandes.

– En lugn och klok person väljs ut för att sköta detta. Gärna husse om han är rätt för det. Inga andra människor får vara i närheten. När hunden märker att det är samma person som kommer i ett par, tre dagar, då kan man börja vänta på den i närheten. Men man säger inte flaska.

Ett klädesplagg kan också lämnas på platsen. Efter varje dag kan man närma sig en liten bit i taget. Hellre i för små steg än för stora.

Annons

– Har man tur så kommer den fram och lägger sig. Då ska man ha ett retrieverkoppel i fickan som bara kan läggas över huvudet.

Uthållighet är nyckeln för att lyckas. Om man har extrem tur kan hunden lockas tillbaka på en vecka.

– Men ofta tar det tre, fyra veckor om man gör det rätt. Och det här går bara om man lyckas skapa en trygg punkt som hunden kan acceptera.

Efteråt är det bara lugn och ro för hunden i flera dagar som gäller.

– Inga fotografer, inga nyfikna. En veterinär går bra, men det är allt.

Under tisdagen fortsatte sökandet efter Leela. Husse Javier Vega ska ha fått en liten skymt av Leela i mörkret under måndagskvällen.

Det var första gången sedan försvinnandet som någon av ägarna själva fått se henne vid liv.

Vet du mer om Leela? Kontakta ägarnas svenska kontakt, Joakim Persson, på 072-3582009.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons