Annons

"Så mycket lidande som kunde ha besparats”

Uppgiften att kommunen kände till riskerna med vattenverket långt innan smittan 2015 väcker starka känslor bland Everödsbor. ”Jag är jätteirriterad”, säger Rebecca Bengtsson.
Everöd • Publicerad 27 maj 2018
Eva Rosander säger att artikeln om att kommunen kände till bristerna i Everöds vattenverk flera år i förväg var samtalsämne på lördagen.
Eva Rosander säger att artikeln om att kommunen kände till bristerna i Everöds vattenverk flera år i förväg var samtalsämne på lördagen.Foto: Marcus Haraldsson

På lördagen var det en varm och stilla dag i Everöd som på de flesta andra ställen. Det sprutade vatten ur en och annan vattenspridare i trädgårdarna, men annars rådde det ett eftermiddagslugn. Under lugnet fanns det dock en ilska eller besvikelse och även där handlade det om vatten.

De personer som Kristianstadsbladet pratade med i Everöd hade antingen läst eller diskuterat artikeln i lördagens tidning, med uppgifterna att riskerna med vattenverket i Everöd var kända sedan tidigare i en rapport från C4 Tekniks VA-avdelning som presenterades 2013, två år innan sommaren då många Everödsbor insjuknade i magsjuka.

Annons

Från lördagens artikel: ”VA-avdelningen konstaterade i sin kartläggning 2011-2012 att bräddavlopp i lågreservoarer, som verket i Everöd har, utgör en risk för att till exempel avlopps- eller dagvatten går baklänges om de är kopplade dit, eller att skadedjur tar sig in ”om de inte är utformade och placerade så att risken är eliminerad”.

Everödsbon Rebecca Bengtsson var en av de som slog larm först till kommunen om de ovanligt många magsjukesmittade personerna. Förskolan ringde i juni 2015 och sa att hennes då 17 månader unga dotter Novalie var magsjuk.

”Dagen innan hade jag jobbat på hemmet i byn och märkt hur flera gamla blev sjuka. Ryktet gick senare i byn och många misstänkte vattnet”, sa hon i artikeln från 24 juni 2015, där hon också sa ”Vi är lite irriterade över att kommunen inte gick ut med information direkt, utan först när många var sjuka”.

Nu, nästan exakt tre år senare har hon läst lördagens artikel och reaktionen är stark:

– Jag är jätteirriterad. De har haft vetskapen, utan att de kom med förvarningar eller information om att man skulle vara vaksam eller något sådant, säger hon.

Hon säger att hon minns väl när det hände och att det är svårt att släppa det.

– Jag är fortfarande försiktig med vattnet och i Everödsgruppen på Facebook kommer ibland ämnet upp och där säger folk fortfarande att de blir dåliga av vattnet. Det dyker upp ofta, men man måste ju kunna leva ett vanligt liv, säger hon.

Everödsbon Alexandro Cejudo minns väl sommaren 2015.

– Jag kommer ihåg hur vi skulle åka med svärföräldrarna på semester i en vecka. Vi flög till ett ställe där de var och i bilen på väg från flygplatsen hem till svärföräldrarna sa det bara pang. Jag och min fru körde och fick bytas av. Vi turades om att gå ut från bilen och spy. På en sträcka som härifrån till Hässleholm stannade vi tre fyra gånger. Jag mådde så dåligt, var yr och kunde knappt köra bil. Sedan var vi sjuka några dagar. Sådant glömmer man aldrig, säger han.

Annons

– Vi visset inget då om vad som hade hänt utan fick reda på senare att det var vattnet.

När han läser igenom artikeln i lördagstidningen reagerar han så här:

– Man kunde ha tagit tag i det direkt. Det är tråkigt att det skulle gå så långt som att halva byn blev magsjuk.

En bit från Alexandro Cejudo bor Eva Rosander, som säger att artikeln var ett samtalsämne på lördagen.

– Det är inte klokt! Att de visste om det så pass lång tid i förväg. Så mycket lidande som hade kunnat besparas. Mer eller mindre hela byn blev dåliga, säger hon.

Hennes man insjuknade först, den gången i juni 2015.

– Han började kräkas på natten. Jag tänkte väl att han fått i sig nånting. Dagen efter, på eftermiddagen, började jag kräkas också. Först senare fick vi veta av min mans dotter att det var något dåligt med vattnet.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons