Annons

Samma regler som för vanlig post

Även om en anställd använder sin e-post för privata ändamål, utan arbetsgivarens medgivande, så har arbetsgivaren ingen rätt att gå in och läsa vad som skrivs i e-posten, oavsett om det är privat eller offentlig verksamhet.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

Det finns i princip tre former av övervakning som arbetsgivaren kan ägna sig åt, förklarar Reinhold Fahlbeck som är professor i juridik vid Lunds universitet.

– Den enklaste formen är att registrera hur mycket tid en anställd använder för exempelvis privata mejl. Det kan man göra via servern, men man kan inte läsa innehållet i mejlen. Det är lagligt, eftersom arbetsgivaren betalar den anställde för tiden på arbetet, och då självklart vill att den anställde ska ägna sig åt jobbet. Den andra formen av övervakning skulle vara att gå in och läsa innehållet i en anställds mejl.

Annons

– Det klassiska är ju om någon skickar mejl till sin käresta, och arbetsgivaren går in och läser vad som står. Det är olagligt, och har sin bakgrund i regeringsformen som slår fast ett skydd för den enskildes integritet. En post- eller telehemlighet får inte brytas, och gäller för e-post på samma sätt som vanlig post eller telefonsamtal, säger Reinhold Fahlbeck.

Att det sedan är olämpligt att som anställd ta emot privat post på jobbet är en annan sak, förklarar han, och tillägger att det beror på hur ett brev ser ut.

– Står ett kuvert adresserat med namn först, och firmanamn sedan, så tyder det på att det kan vara av privat karaktär och då får inte arbetsgivaren gå in och bryta ett förseglat brev. En tredje form av övervakning som är ett mellanting mellan de båda andra är att arbetsgivaren registrerar till vilka personer en anställd skickar mejl, så kallad hemlig teleövervakning.

– Men det är uteslutet för en arbetsgivare att göra i hemlighet. Ska det göras så ska det förhandlas med facket enligt medbestämmandelagen, och då blir det också offentligt. Det material som arbetsgivaren eventuellt lägger upp, kan också kräva tillstånd enligt personuppgiftslagen, eftersom det kan bli ett personregister, om e-posten går till en och samma mottagare, säger Reinhold Fahlbeck.

Om det däremot handlar om att en anställd utövar verksamhet som kan skada arbetsgivaren så kommer det i ett annat läge. Att titta på barnporr är olagligt och straffbart, och att ladda ner rasistiska budskap från nätet, är åtminstone omoraliskt, och skulle kunna skada arbetsgivaren.

– Så länge arbetsgivarens kontroller inte är hemliga, så kan man ha en viss övervakning av de anställdas nätsurfande och e-postförfarande. Men ofta är det slumpen som leder fram till en upptäckt av att någon exempelvis tittar på barnporr, säger Reinhold Fahlbeck.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons