Annons

Sämsta skörden på 50 år

Att sommarens skörd skulle drabbas av torkan har varit välkänt. Nu har Lantmännen uppskattat skördeprognosen och resultatet är sämre än befarat.
Kristianstad • Publicerad 8 november 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges samlade skörd uppgår till 3,5 miljoner. Det är nästan en halvering mot ett normalår. Det normala snittet för en femårsperiod är 6,2 miljoner ton.

− Lantmännen gick ut med sin skördeprognos i juli och vår uppskattning då var att vi skulle få den lägsta skörden på över 25 år. Nu – när vi har facit i hand – kan vi konstatera att det snarare är den sämsta skörden sedan slutet av 50-talet, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson i ett pressmeddelande.

Annons

Skördens storlek kommer att påverka lantbrukarnas verksamheter under lång tid. Det påverkar även konsumenterna.

Sverige är inte längre självförsörjande på spannmål. Även produktionen av mejeriprodukter, kött och öl påverkas negativt. Det kommer att leda till högre priser.

Nu kraftsamlar föreningen för att på bästa sätt tackla nästa års utmaningar. Lantmännen gick i augusti ut med ett åtgärdspaket på nästan en kvarts miljard kronor för att underlätta för lantbrukarna. Det betyder bland annat att spannmålsavtalen förändrats, räntan på krediter har sänkts och föreningen har bidragit med rådgivning och stöd kring nya foderstrategier.

− Lantbruksbranschen och växtligheten påverkas mycket av väderläget och det kan komma flera dåliga skördeår framöver, säger Mikael Jeppsson.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons