Annons

Se Ulrika Rogland på kvinnodagen

Ulrika Rogland är advokat och tidigare en av Sveriges mest profilerade åklagare inom relationsvåld, sexualbrott, brott mot barn och hedersvåld. På måndag, Internationella kvinnodagen, föreläser hon på Kristianstadsbladet.se.
Kristianstad • Publicerad 7 mars 2021 • Uppdaterad 8 mars 2021
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Vad kommer du att prata om?

– Jag kommer att prata om våld mot kvinnor och barn, delvis utifrån Lugna gatan-fallet och att barnfridsbrott nu kommer att införas, berättar Ulrika Rogland.

Annons

Barnfridsbrott innebär att det ska bli straffbart att utsätta barn för att bevittna våld i nära relationer.

– Våld mot kvinnor är ett oerhört stor samhällsproblem som vi måste komma tillrätta med. Och en direkt följd av det är barn som tvingas bevittna våld, de måste ses som brottsoffer, inte bara som vittne. Det här har vi strävat efter i många år och det kommer troligtvis att träda i kraft den 1 juli.

Under pandemin har det blivit tydligt att våld i nära relationer och övergrepp mot barn ökar när samhället stänger ner. Vad tänker du kring det?

– Så är det, men jag tror att vi kommer att få se ytterligare effekter av det längre fram när restriktionerna hävs. För de flesta är det positivt att vara hemma mer, men i en familj där man utsätts för våld är det här inte alls bra. De blir fast när de inte har jobb eller skola att gå till. Det är också svårt att lämna när man är tillsammans hela tiden, det kräver kontakter utanför i samhället vilket är begränsat under de här omständigheterna.

Vad krävs för att komma till rätta med våldet mot kvinnor och barn?

– Egentligen vet vi vad som behöver göras, men strukturen finns inte. Polisen behöver göra riskbedömning av hur våldet ser ut och vem mannen är direkt i samband med en anmälan. Man måste arbeta aktivt med ärendet så det inte blir liggande vilket är ett stort bekymmer. Men det hänger ihop med att andra typer av våld i samhället, som till exempel sprängningar, blir prioriterat eftersom det ses som en större samhällsfara.

Kunskapen om våld i nära relationer är mycket bättre i dag, men det är resurserna och hur man använder dem som brister, anser Ulrika Rogland.

– Där finns det mycket att göra.

Fotnot: Föreläsningen kan ses på Kristianstadsbladet.se måndag den 8 mars klockan 19.30. Är du inte prenumerant? Ta del av våra erbjudanden här.

Här saknas innehåll

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons