Annons

Sex vårdcentraler nedläggningshotade

Sex vårdcentraler och sju filialer till dessa läggs ned. Det kan bli konsekvenser när primärvården i nordöstra Skåne tvingas spara 30 miljoner kronor under 2004.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004

Primärvården i kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Bromölla, Osby och Perstorp är idag uppbyggd på 19 vårdcentraler och åtta mindre filialer till dessa.

Med sparbetinget på 30 miljoner kronor, kan organisationen komma att minska till 13 vårdcentraler med en filial kvar, på Österäng i Kristianstad.

Annons

Av de fem vårdcentraler som föreslås läggas ned är bara en namngiven, Hästveda vårdcentral. Personalen flyttar verksamheten till en närliggande vårdcentral.

I övrigt föreslår primärvårdsledningen att en mindre vårdcentral i ett större geografiskt område och en vårdcentral i stadsmiljö läggs ned. Ytterligare tre större vårdcentraler ska läggas ned. De aktuella filialerna för avveckling är Sibbhult, Glimåkra, Arkelstorp, Fjälkinge, Önnestad, Färlöv och Perstorp. Patienter får vända sig till en närliggande vårdcentral.

Tre miljoner kan sparas genom att i mindre utsträckning använda sig av bemanningsföretag. Det gäller läkare som hyrts in på vårdcentralerna i Lönsboda, Sösdala och Broby, som samtliga har haft svårt att rekrytera fast anställda läkare.

Två miljoner kan sparas genom att jourläkarcentralen i Hässleholm stänger klockan 21 istället för 23. En av de större besparingarna är att dra ner på 12 distriktsskötersketjänster och två kuratorstjänster. Varken dessa neddragningar eller avvecklingarna av vårdcentraler innebär automatiskt uppsägningar, förklarar primärvårdschefen i nordöstra Skåne, Lars-Åke Johnsson.

– Ambitionen är att hitta alternativa arbetsuppgifter till de eventuella nedskärningar av tjänster som görs. Det gäller att finna andra meningsfulla arbetsuppgifter, vilket kan vara inom en annan enhet.

– Antingen varslar vi ett antal människor om uppsägning eller så sparar vi genom att minska antalet enheter. Vi har valt det senare eftersom vi behöver varenda människa vi har i tjänst, men många får arbeta utifrån en annan lokal. Ytterligare gemensamma besparingar för primärvården görs på IT, administration och information.

Flytt av sjukgymnastik på Östermalm i Kristianstad och i Vittsjö till närliggande vårdcentraler, kan spara hyreskostnader på 600000 kronor.

Det totala sparförslaget utgör nästan tio procent av primärvården i nordöstra Skånes totala budget på cirka 400 miljoner kronor.

Trots de stora besparingarna räknar Lars-Åke Johnsson att primärvården ska fungera.

– Men naturligtvis kommer det att märkas att vården förändras.

Annons

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons