Annons

Silvia på konsttur i Wanås

Det var en och annan besökare i Wanåsparken som höjde på ögonbrynen. På fredagen fick drottning Silvia en guidad konsttur i sällskap på nästan 200 BP Fellows från hela världen.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2009
Drottning Silvias besök på Wanås tillsammans med Bp Fellows varade i tre timmar.
Drottning Silvias besök på Wanås tillsammans med Bp Fellows varade i tre timmar.Foto: 
Foto: 
Together and apart blickar mot Wanås slott.
Together and apart blickar mot Wanås slott.Foto: 
Two different Anamorphic surfaces. Dan Grahams transparenta spegel fascinerar även en drottning. Bilder: Lasse Ottosson
Two different Anamorphic surfaces. Dan Grahams transparenta spegel fascinerar även en drottning. Bilder: Lasse OttossonFoto: 
A house för Edwin Denby, i Wanås konstpark fick drottningbesök.
A house för Edwin Denby, i Wanås konstpark fick drottningbesök.Foto: 

De är medlemmar ur scouternas stödorganisation.

Strax efter elva rullade buss efter buss in på Wanås-parkeringen. Besökare från 22 olika länder strömmade ur bussarna och samlade sig framför konsthallen.

Annons

En stund senare rullade en bil med tonade rutor upp på parkeringen och ur steg drottning Silvia. Hon mottogs av C-G och Marika Wachtmeister.

Besöket är en del i det stora scoutarrangemang som pågår i Kristianstad under weekenden, där både kungen och drottningen deltar.

– Huvudsyftet är att samla in pengar till världsscoutrörelsen, berättar Göran Hägerdal som är biträdande generalsekreterare för Scouterna.

Medlemmarna i organisationen har betalat minst 10 000 dollar för att få vara med. Det som är gemensamt för dem alla är det genuina scoutintresset och att de vill stödja världsscoutingen.

– Det kan vara medlemmar som du och jag, som har ett vanligt jobb. Men det kan också vara kapitalstarka personer.

I år har stödorganisationen hittills samlat in fyra miljoner dollar. Pengarna som avsätts i en fond och används för att stötta scoutrörelsen i fattiga länder.

BP Fellows-medlemmarna har främst kommit till Sverige för att se vad scouting kan erbjuda i Sverige och vad Sverige kan erbjuda scouting, konstaterar Fredrik Larsson som företräder scoutrörelsen.

Medlemmarna får själva betala för att komma.

Magnus Birke är en av medlemmarna i BP Fellows. Han driver tillsammans med Per Taube ett integrationsprojekt som går ut på att starta scoutkårer i invandrartäta områden i Sverige. I Stockholm, Göteborg och Malmö har verksamheten pågått några år.

– Jag ser scouterna som ett redskap för att åstadkomma något positivt för ungdomar i alla samhällsskikt. Han hoppas kunna bidra till att ge invandrare i andra generationen en stabilare grund att stå på och lära dem att umgås över religionsgränserna.

Annons

– Scoutrörelsens värdebaserade budskap har en viktig funktion att fylla.

Han berättar att snart kan det vara Kristianstads tur att ta del av integrationsprojektet.

Hittills har 1000 scoutledare utbildats i mångfaldsfrågor, ett koncept med kolloläger kallat Äventyret och dagverksamhet på loven i vissa förorter har genomförts. Dessutom är Magnus Birke ordförande för en scoutkår med ett 30-tal medlemmar som har 18 nationaliteter.

– Det är roligt att se glädjen hos barn som aldrig varit ute i naturen eller sovit i tält.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons