Annons

Simlinor till OS i Aten från Malmstens i Åhus

När OS-simmarna i Aten 2004 dyker i vattnet för att göra upp om medaljerna är linorna i bassängen från Malmstens i Åhus. Linor vars vågdämpande funktion kan vara skillnaden mellan guld och silver.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004
Maud Olsson monterar simlinor hos Magno Montering AB i Hörby. Bilder: Tommy Svensson
Maud Olsson monterar simlinor hos Magno Montering AB i Hörby. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Markus och Magnus Johansson kontrollerar den första sändningen av simlinor till OS i Aten.
Markus och Magnus Johansson kontrollerar den första sändningen av simlinor till OS i Aten.Foto: 
OS i Aten nästa. Malmstens simlinor har en vågdämpande effekt som redan bevisats i stora tävlingssammanhang och nu är det dags för ännu en leverans, som Markus Johansson packar.
OS i Aten nästa. Malmstens simlinor har en vågdämpande effekt som redan bevisats i stora tävlingssammanhang och nu är det dags för ännu en leverans, som Markus Johansson packar.Foto: 

–  Det är en prestigeorder för oss som företag, säger Margareta Malmsten, vd i familjeföretaget som hon själv var med om att starta hemma vid köksbordet i Vä 1974.

– För självklart är det så att man väljer den främsta produkten på ett OS. Maken Tommy var tränare i KSLS på den tiden det begav sig och simglasögon och simlinor för bassänger blev deras första produkter. Ett företag i Sätaröd bidrog under många år med tillverkningen av plastvingarna, som Margareta både varit med om att trä upp på vajrar, lasta på släp och leverera ner till Tyskland.

Annons

När den egna villan blev för trång flyttades verksamheten till en fastighet bakom glassfabriken i Åhus. Därifrån gick flytten till nuvarande huvudkontor med lager på Båtföraregatan 1997.

– Här i Åhus sköter vi all administration och är numera elva anställda, säger Margareta Malmsten.

– Monteringen av linor görs i Hörby hos Magno Montering AB.

Malmsten AB är i dag ett världsomspännande företag med en årlig omsättning på runt 60 miljoner kronor. Linorna är fortfarande unika i företagets sortiment och har redan legat i bassängen på flera OS, VM och EM.

Dess egenskaper att dämpa vågorna mellan banorna är inte bara kända från stora mästerskap, utan också under tränings- och motionssimning i vardagslag. – Men i dag handlar det om så mycket mer, som simhallsutrustning, äventyrsbad, höj- och sänkbara mellanbottnar, vattenrutschbanor samt även rådgivning, säger Tommy Malmsten, som står för den tekniska utvecklingen i företaget.

– Vi har ju ändå över 30 års erfarenhet av simning och badanläggningar.

60 linor samt vattenpolofält ska levereras till OS i Aten och det är också klart med att den kommer att vara officiell tävlingslina vid EM i Madrid nästa år.

– Blå- och vitrandiga linor med rött i ändarna är standard. På senare tid har man börjat med gula linor utmed bassängens mittbana.

– Vi har ju återförsäljare i många europeiska länder och vår agent i Grekland har säkert fått jobba hårt för att nå resultat, säger Margareta Malmsten.

Hon konstaterar att simlinor är skrymmande saker att packa och leverera och önskar, som så många andra företagare i Nordöstskåne, en bredare och bättre E22:a för att underlätta transporterna.

Annons

– Ungefär hälften av våra produkter går på export.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons