Annons

Simsällskap förbereder sig inför Nyårsdoppet

Sol, stiltje och lite lagom med snö och is. Åhus simsällskap hoppas vädret håller i sig inför Nyårsdoppet i morgon – det sjunde i ordningen.
Kristianstad • Publicerad 31 december 2002
Kallt, klart och lite snö, den perfekta inramningen för ett vinterbad. Rune Jönsson testar badtemperaturen. Göran Olandersson och Bo Johansson hjälper till att hålla i tävlingen. Bild: TOMMY SVENSSON
Kallt, klart och lite snö, den perfekta inramningen för ett vinterbad. Rune Jönsson testar badtemperaturen. Göran Olandersson och Bo Johansson hjälper till att hålla i tävlingen. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Rune Jönsson tar motvilligt av stövel och strumpa och sticker foten i det iskalla vattnet på fotografens begäran. Fler plagg tas inte av i dag. Annat blir det i morgon, då kastar sig en samling modiga (eller halvgalna) människor ut i böljan den blå. Stommen i årets version av Nyårsdoppet är ett beprövat recept. Klockan 14.00 springer alla deltagare ut i vattnet. I år premieras för första gången den som tar sig först ut i vattnet och fram till en flagga. – För att vinna det nya Spurtpriset gäller det sedan att hålla i flaggan hela vägen tillbaka till stranden, säger Rune Jönsson, en av de som håller i trådarna. Om vädret samarbetar blir det en extra överraskning för årets deltagare. – Det är meningen att ingen ska genomföra doppet utan att bli blöt i håret, säger Bo Johansson, ordförande i Åhus simsällskap, kryptiskt. Som vanligt blir det ett barnlopp om 35 meter och ett dubbelt så långt vuxenlopp. Uppvärmningen står Åhus simsällskaps tränare för – på torra land. Efter doppet blir det ångbastu. För två år sedan kom Nyårsdoppet med i Guinness rekordbok när 248 personer trängde in sig i bastun. Riktigt så många deltagare vågar arrangörerna inte hoppas på i år. – Men vi har ett 50-tal föranmälda och det är något fler än det brukar vara, säger Gunnar Olandersson. För tre år sedan deltog 300 personer, året därpå 240 och i fjol var det nere i 160 badande. Trots det dalande deltagarsiffran förtröttas simklubben inte. Målet är klart – tioårsjubileum i en egen simhall år 2006. – Innan dess ger vi oss inte, säger Gunnar Olandersson. Han är en av 37 personer som tillhör Golden Vipklassen och alltså badat varje år. I år premieras Golden Vipklubbens medlemmar med en hemlig minnessak. De 100 första badande får kycklingfiléer och den som vinner Spurten får 10 kilo kycklingklubbor. Bland alla deltagare lottas en cykel ut. Nyårsdoppet är ett väderberoende aktivitet, men den is som nu bildas är inget stort hinder. – Då får vi röja den så att de badade inte slår i fötterna, säger Rune Jönsson. Hittills har klubben inte varit med om någon större olycka. – I vattnet finns två ombytta dykare. Dessutom finns det sjukvårdspersonal och en ambulans på plats, säger Gunnar Olandersson. Ett tjugotal funktionärer arbetar med förberedelserna och ett femtiotal klubbmedlemmar och deras vänner håller ihop tävlingen. – Jag har goda vänner som vi bjuder på fest varje nyår mot att de badar eller agerar parkeringsvakt på nyårsdagen, skrattar Gunnar Olandersson. Åsa Pearce 044-18 55 36 asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons