Annons

Simundervisningen under lupp

En femteklassare ska kunna simma 200 meter enligt läroplanen. Men det kan inte alla barn eftersom många kommuner dragit in på simskolan. I vår gör därför Skolverket en riksomfattande inspektion.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2004

– Simundervisning är ett krav som inte går att komma undan, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolverket.

Nio skolbarn drunknade förra året. Flera av dem kunde inte simma trots att de var gamla nog. Svenska Livräddningssällskapet (SLS) lägger en del av ansvaret på skolorna som i vissa fall drar in simundervisning. I förlängningen är det kommunens ansvar. Att det är stora variationer över landet visar SLS:s återkommande kartläggning. I vissa skolor kan bara två av tio elever simma medan i andra klarar samtliga femteklassare att simma 200 meter.

Annons

Skolverket har efter flera års påstötningar beslutat att tidigt i vår genomföra en rikstäckande undersökning om hur det står till med simundervisningen.

– Det finns indikationer på att vissa skolor inte lever upp till kursplanen. Därför är det nu naturligt att vi genomför den här tillsynen, säger Ingegärd Hilborn. Tillsynen innebär i första hand att skolorna måste svara på enkätfrågor om simundervisningen.

Om det visar sig att det finns brister kan Ingegärd Hilborn tänka sig att det även blir stickprovskontroller på plats.

– Dels får vi veta vilka kommuner som har simundervisning, dels är det ett klargörande att kommunerna har ansvaret, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på SLS.

Kommunerna verkar tro, enligt Mona Lisa Wernesten, att de i sin spariver kan tolka reglerna som att simundervisning inte är ett krav, men så är det inte. Bortförklaringen brukar vara att simning är ett föräldraansvar, säger hon.

Enligt kursplanen för årskurs fem ska eleverna kunna simma 200 meter på djupt vatten. De ska också kunna hjälpa någon som råkat i en nödsituation.

– Jag är övertygad om att inspektionen kommer att få effekt på kommunernas inställning, säger Mona Lisa Wernesten.

Med internationella mått mätt är simkunnigheten i Sverige hög. Drunkningen bland barn och ungdomar under 19 år har minskat sedan 1970-talet då i genomsnitt 33 barn/ungdomar drunknade årligen. Under 90-talet drunknade i snitt 12 barn/ungdomar årligen. Förra året drunknade totalt 134 människor varav 11 var under 19 år. (TT)

Varg Gyllander

FaktaDrunkningsolyckor

Annons

Livräddningssällskapet har tagit fram statistik över antalet drunkningsolyckor länsvis under perioden 1994 - 2003. Man har räknat ut ett index över antalet drunknade i förhållande till befolkningen, räknat per 100000 invånare. Statistiken exkluderar utländska medborgare och Estoniakatastrofen.

Index för hela Sverige är 1,6.

I botten ligger Västmanland, Skåne och Älvsborgs med 0,8 eller 0,9 drunknade per 100000 invånare.

I toppen ligger Norrbotten 4,1, Gotland 3,8 och Jämtland 3,6.

Stockholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons