Annons

Sju vårdas på Centralsjukhuset för covid-19

Ytterligare fyra patienter med covid-19 har avlidit på sjukhus i Skåne. För första gången kan intresserade nu följa både smittade per kommun, sjukhus och hela Skåne på en ny webbsida.
Skåne • Publicerad 14 april 2020
Just nu vårdas sju personer med covid-19 på Centralsjukhuset Kristianstad.
Just nu vårdas sju personer med covid-19 på Centralsjukhuset Kristianstad.Foto: Tom Wall

På Centralsjukhuset i Kristianstad vårdas i dagsläget sju patienter med covid-19, varav fyra i intensivvård. Förra onsdagen vårdades totalt åtta patienter, varav fyra i intensivvård. Patienterna kan komma från andra delar av Skåne, eftersom sjukhusen hjälps åt med alla patienter.

Totalt i Skåne vårdades på tisdagen 72 patienter med covid-19 på skånska sjukhus, en minskning med två personer sedan annandagen. 22 av dem får intensivvård. Ytterligare fyra patienter med covid-19 har avlidit.

Covid-19

Region Skånes siffror 14 april

Tidigare siffra inom parentes.

Antal konstaterade fall i Skåne: 459 (450)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus: 72 (74), varav 22 (23) i intensivvård

Antal covid-patienter som avlidit på sjukhus: 32 (28)

Antal konstaterade fall i: Kristianstad 38 (27 sedan 15 mars), Hässleholm 12 (11 sedan 15 mars), Bromölla, Östra Göinge och Osby färre än 10

Antal patienter med covid-19 per sjukhus: Malmö 26, Helsingborg 17, Lund 16, Kristianstad 7, Trelleborg 7 och Ystad 1.

Källa: Region Skåne

Annons

I helgen presenterade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) även statistik över hur många personer som blivit smittade av covid-19 i varje kommun sedan den 15 mars, då rutinerna för provtagning ändrades. Där finns ännu inga nya siffror utan de som Kristianstadsbladet rapporterade om under påskhelgen gäller fortfarande. Det vill säga 27 i Kristianstads kommun, totalt 38, och elva i Hässleholm, totalt tolv.

Nytt är däremot att Region Skåne sammanställt alla siffror på en ny webbsida. Där kan den som är intresserad både följa totala antalet konstaterade fall och antal fall per kommun och sjukhus. Tidigare har det handlat om så få fall att man inte velat lämna ut siffrorna över konstaterat smittade per kommun, eftersom man inte kunnat garantera patientsekretessen.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Eva Melander, som är smittskyddsläkare i Skåne, betonar att siffrorna per kommun inte visar hur många som är sjuka just nu utan samtliga som konstaterats ha covid-19 sedan den 15 mars.

– Några av dessa är kvar på sjukhus, andra har tillfrisknat och är åter hemma. Samtidigt vet vi att det finns många fler som har covid-19, men som inte har behövts läggas in på sjukhus och som vi därför inte har testat, säger Eva Melander.

Sedan den 15 mars provtas endast de som behöver läggas in på sjukhus eller bor på äldreboende.

Enligt Folkhälsomyndigheten har Skåne nu 33,2 sjukdomsfall per 100 000 invånare och tillhör de län som ligger lägst i Sverige. Exempelvis har Stockholm 202,2 sjukdomsfall per 100 000 invånare, Sörmland 233,2 och Östergötland 217,2.

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons