Annons

Sjuksköterskor från Zambia studerar den svenska vården

Cecilia Miti och Kestone Lyambai från Zambia är sjuksköterskor. I fyra månader har de varit i Kristianstad som utbytesstudenter och studerat den svenska vården.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004
Cecilia Miti och Kestone Lyambai från Zambia har varit utbytesstudenter i Kristianstad i fyra månader. Genom programmet har de fått kostnaderna betalde och kunnat studera svensk sjukvård och utbildning på nära håll.BILD: RONNIE SMITH
Cecilia Miti och Kestone Lyambai från Zambia har varit utbytesstudenter i Kristianstad i fyra månader. Genom programmet har de fått kostnaderna betalde och kunnat studera svensk sjukvård och utbildning på nära håll.BILD: RONNIE SMITHFoto: 

De två studenterna läser sitt tredje och sista år i Zambia till sjuksköterskor. Men under fyra månader har de deltagit i ett utbytesprogram och studerat vid Högskolan i Kristianstad i stället.

Skillnaderna mellan sjukvården i Sverige och Zambia är stora –men ändå inte. – Jobbet är det samma. Men det är klart det finns skillnader. Ni är mycket rikare i Sverige, där finns apparater till allt och för varje enskilt ändamål. I Zambia har vi inte alls lika mycket utrustning, och den vi har måste vi lära oss använda till flera olika saker. Det gäller att vara kreativ, säger Kestone Lyambai.

Annons

– I Zambia lär vi oss mer att diagnosticera med händerna, med känseln, i stället för med maskiner. Men det ställer nog också större krav på läkare och vårdpersonal, tror Cecilia Miti. Under utbildningen har de bott i studentrum på Lasarettsboulevarden, och umgåtts med studenter från andra nationer, mestadels Kina. Men de har också fått kontakt med en värdfamilj från Tollarp, som inlemmat dem i samhället.

– De har verkligen varit snälla mot oss, tagit med oss på utflykter och ut i staden, i nöjeslivet och visat oss delar av Sverige och kulturen. Vi hörde något skräckexempel tidigare om en student som suttit i studentrummet i elva månader och kom hem från Sverige utan att ha en aning om hur det såg ut där eller hur kulturen var, vi är glada att det inte hände oss. Studenterna anser att då fått mycket med sig från sin vistelse i det kalla, mörka landet.

För just kylan och mörkret är en annan sak de minns tydligt.

– Men vi har väldigt många positiva erfarenheter med oss hem. Vi har lärt oss tänka i andra perspektiv, i andra banor. Men även om det finns några skillnader mellan oss och svenskarna, överväger likheterna, säger Kestone Lyambai.

Heller inte i Zambia är sjuksköterska ett yrke man väljer för att bli rik. Snarare handlar det om att de som studerar har viljan att hjälpa andra. – Lönen när man är nyutbildad motsvarar 1500 kronor i månaden. Nu är allt visserligen billigare i Zambia, men enbart boendet går på 300, till det kommer mat och kläder. Det blir inte mycket kvar när allt är betalt, säger Kestone.

– Men känslan av att se sjuka bli bättre kan uppväga mycket.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons