Annons

Sjuksköterskor slår larm

Nu slår sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Kristianstad larm. Så länge bristen på sjuksköterskor består tar de inte ansvar för den medicinska säkerheten.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2002

I en skrivelse till politiker i omsorgsnämnden redogör sjuksköterskorna inom omsorgsförvaltningens östra område för den ”kaotiska situation” som råder till följd av sjuksköterskebrist sedan ett och ett halvt år. De pekar bland annat på sommaren, då bemanningen var så snäv att sjuksköterskor fick arbeta upp till tolv dagar i sträck. En annan blev enligt skrivelsen också sjukskriven till följd av arbetssituationen. I brevet tas även en så kallad avvikelserapport från ett äldreboende en dag i början av december upp. På grund av att en sjuksköterska sjukskrevs blev patienter utan läkemedel, en patient fick stanna kvar på sjukhuset för att det inte fanns någon sjuksköterska som kunde ta emot och till sist fick sjuksköterskor som inte arbetat i området tidigare rycka in. Enligt sjuksköterskornas beräkningar saknas det 2,75 sjuksköterskor i området. För att täppa till luckan har de själva föreslagit att förvaltningen kontaktar bemanningsföretag. Förslaget har dock inte vunnit gehör hos omsorgsförvaltningens chef Ann-Margreth Olsson och personalchefen Rolf Karlsson. Därför vänder sig sjuksköterskorna till omsorgsnämndens ordförande Göran Wagermark (s) och vice ordförande Barbro Kärrstrand (fp). Sjuksköterskorna har också meddelat den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Mari Eriksson att de, så länge sjuksköterskebristen består, inte tar ansvar för den medicinska säkerheten i området. – En sjuksköterska kan egentligen inte frånsäga sig sitt medicinska ansvar, men på detta sätt har de gett en signal om hur allvarligt de ser på situationen. De talar om att de kan göra missar, förklarar Mari Eriksson. I detta ligger, tror jag, att de som medicinsk personal kan bli anmälda och bli av med sin legitimation. Mari Eriksson har varit i kontakt med sjuksköterskorna och delar deras oro. Det finns brister i verksamheten på grund av att sjuksköterskorna inte hinner göra sitt arbete på ett tillfredsställande sätt. – Ingen vårdtagare har kommit till skada, men i förlängningen drabbas de naturligtvis av det här, säger Mari Eriksson. Omsorgsnämndens ordförande Göran Wagermark (s) säger att han blev bekymrad när han tog del av sjuksköterskornas skrivelse på fredagsförmiddagen. – Det här är otillfredsställande. Jag förväntar mig en redogörelse för om det är verkligheten som sjuksköterskorna beskriver och varför det i så fall har blivit på det här sättet. Områdeschefen Elna Newman bekräftar att man inte har haft full bemanning på sjukskötersketjänsterna under hösten. Istället har pooltjänster använts för att täcka upp. – Blir det då ett akut läge är det svårt att få tag i sjuksköterskor, förklarar hon. Hon är dock inte lika oroad som sjuksköterskorna, och ser en ljusning ganska snart. – Över helgerna är det OK, och i januari och februari får vi två nya sjuksköterskor. Dessutom ska vi fortsätta vår översyn av bemanningen, som ständigt pågår, säger Elna Newman. Matti Stenrosen 044-185500 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons