Annons

Skåne förbjuder hemlagad mat som gåva

Skåne ska köpa in läkemedel tillsammans med tre andra regioner, för hela Sveriges behov. Samtidigt framkommer att patienter inte vågat tala om att de är smittade, av rädsla för att inte få vård. Det är heller inte längre tillåtet att ge hemlagad mat som uppskattning till personalen.
Kristianstad • Publicerad 3 april 2020
Hemlagad mat är inte längre ok att ge till vårdpersonalen. Däremot restaurangmat, som här, när Fredholms avlämnar matlådor till akuten på CSK. Markus Viktorsson i Kenya betalade. Arkivbild.
Hemlagad mat är inte längre ok att ge till vårdpersonalen. Däremot restaurangmat, som här, när Fredholms avlämnar matlådor till akuten på CSK. Markus Viktorsson i Kenya betalade. Arkivbild.Foto: Tommy Svensson

I Region Skånes senaste uppgifter om coronaläget framkommer att det nu är 12 personer som har avlidit till följd av sjukdomen. 38 vårdas på sjukhusen, varav 11 i intensivvård. Totalt har 4 516 personer provtagits, och 307 av dessa bedömts som smittade.

Skåne har nu fått uppdraget att tillsammans med tre andra regioner köpa in de läkemedel som är viktiga och kritiska för sjukvårdens behov i Sverige. Målet är att nå ett lager som motsvarar förbrukningen, för att det inte ska bli en brist.

Annons

Ett par läkemedelsdistributörer samverkar nu med regionen om kartläggning och inköp och hantering.

Här saknas innehåll

Mat och dryck

Flera personer har också velat ge mat och dryck till sjukvårdspersonal, som ett tecken på sin uppskattning. Men regionen har nu sagt att den inte kan ta emot mat och dryck som lagats av privatpersoner. Detta för att säkra hygienrutiner och smittorisker.

Färdigförpackad mat från restauranger eller butiker kan tas emot, om verksamheten bedömer att hygienkraven fylls och det inte är risk för smittspridning.

Berätta om du är sjuk

Från kvinnosjukvården i Skåne kommer nu uppgifter om att patienter inte vågat tala om sina symtom när de sökt vård. Detta av rädsla för att inte få vård. Men alla garanteras vård.

– Vi erbjuder patienterna samma goda vård, oavsett om de har covid-19-symtom eller ej. Ingen blir hemskickad av det skälet. Men vi måste få reda på om våra patienter har några symtom redan när de kommer till oss. Det handlar om personalens och andra patienters säkerhet. Vi är förberedda och kan ta emot både patienter med eller utan covid19-symtom. Skillnaden är hur personalen behöver förbereda sig och utrusta sig och i vilken lokal man får sin vård, säger Pia Teleman, chef för kvinnosjukvården i Skåne.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons