Annons

Skåne ska vara fossilfritt 2020

Stora förändringar och stora insatser krävs för ett bättre klimat, men de är fullt realistiska och möjliga att genomföra.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2009

Det sa ordföranden i Region Skånes klimatberedning, Lotta Hedström (MP) vid en presskonferens i Lund på tisdagen.

Klimatberedningen har jobbat i två år och presenterar nu en klimatrapport, med ett strategiskt program fram till 2020. En vägledning för alla i Skånes arbete för att minska negativ påverkan och anpassa samhället till ett förändrat klimat.

Annons

I programmet finns en vision för ett klimatanpassat Skåne 2020 och man pekar ut sex strategiska områden: transporter, biogas, energianvändning, jord- och skogsbruk, fysisk planering och klimatanpassning. Region Skåne, länsstyrelsen och kommunförbundet har förklarat hur viktigt det är med en gemensam offentlig kraftsamling, "Klimatsamverkan Skåne". Skåne vara fossilfritt år 2020. Det ska vara enkelt för alla att leva och verka hållbart med tanke på klimat.

– Då använder vi inte längre fossila bränslen i trafiken, vi har ersatt dem med biogas och el, siar Lotta Hedström.

I visionen ingår att det om drygt tio år finns forskning och företag som bidrar till att lösa klimatkrisen, både regionalt och globalt. Det kostar att arbeta med klimat, men det blir billigare och lättare att minska påverkan nu än att ta hand om konsekvenserna senare.

Klimatberedningen vill minska energianvändningen snarast. Effektivisering och hushållning med energi är lönsamt. Skåne bör förberedas att klara sjukvård och infrastruktur vid kraftiga regn, stormar och värmeböljor. Man bör ta hänsyn till stigande havsnivåer vid klimatanpassning av befintlig bebyggelse, till och med överväga flytt av byggnader och samhällen som ligger illa till.

Transporterna i Skåne är i dag beroende av fossila bränslen till 94 procent. Utvecklingen av alternativ behöver snabbas på. Tillgänglighet är viktigare än rörlighet. År 2020 bör hälften av transportsektorns behov av bränsle tillfredsställas med biogas, anser beredningen också.

Energianvändningen står för 38 procent av Skånes utsläppta växthusgaser.

Betydelsen av jord- och skogsbruk ökar när södra Europa förmodligen får sämre odlingsmöjligheter på grund av ändrat klimat. En gemensam strategi behövs för ett hållbart bevarande av jordbruksmark för livsmedelsproduktion.

Region Skåne prioriterar åtgärder för klimatanpassning högt. Ett förändrat klimat med värmeböljor, översvämningar, smittspridning och höjda havsnivåer får konsekvenser för hälsa, infrastruktur och samhällsfunktioner.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons