Annons

Skånebönder fortfarande främst i landet på att odla potatis

Odlingen av matpotatis fortsätter att minska. I år har odlats två procent mindre matpotatis eller räknat i vikt cirka 13 000 ton.
Kristianstad • Publicerad 12 december 2002

Även i Skåne minskar odlingen, men länet behåller förstaplatsen som främste odlare av både matpotatis och stärkelsepotatis i landet. Högsta hektarskördarna noteras även i Skåne, där nu nya potatissorter gör sig beredda att ta steget ut från försök till odling. Skåne har stor färskpotatisodling vilket drar ner hektarskörden. Trots detta redovisar länet den högsta skörden, 30900 kilo per hektar, vilket även är något högre än skörden 2001. Den svenska medelskörden uppgick till 26480 kilo per hektar enligt statistik från SCB och Jordbruksverket. Annan statistik från Jordbruksverket visar också att antalet odlare av matpotatis har minskat kraftigt under senare år. Fyra län dominerar matpotatisodlingen: Skåne, Västra Götalands och Östergötlands län. Tillsammans står de för 75 procent av rikets totala skörd. Totalskörden uppgick under året till 609 000 ton. Till matpotatis räknas förutom färskpotatis och höst- och vinterpotatis för direkt konsumtion även potatis för tillverkning av mos, chips, pommes frites med mera samt foderpotatis och utsädesodlingar av matpotatissorter. Många lantbruk i Kristianstadsbygden har satsat på att odla matpotatis. De båda ledande chipstillverkarna har kontraktsodlare. Flera lantbrukare har satsat på att sälja potatis direkt till konsumenterna från egna gårdsbutiker, där de även säljer grönsaker samt produkter från andra odlare bland annat under varumärket Svensk Lantmat. Skåne är det län där odlingen av både matpotatis och potatis för stärkelseindustrin har störst omfattning. Totalt har i år odlats 298000 ton potatis för stärkelseindustrin och skörden har uppgått till 35100 kilo per hektar. Det är i nivå med fjolårets skörd. I Skåne uppgick skörden till 36 520 ton per hektar. Arealen stärkelsepotatis har i år varit oförändrad jämfört med förra året. Vädret var under odlingsperioden mycket omväxlande. Vårbruket kom igång tidigt i hela landet, men i södra Sverige försenades potatissättningen på en del håll efter de kraftiga översvämningarna. Från mitten av juli inleddes en mycket varm och torr period. Grödorna utvecklades väl efter en på många nederbördsrik period i maj och juni. Torkan blev besvärande på många håll under sommaren speciellt i områden där det inte fanns utbyggda bevattningssystem. Upptagningen av potatisen skedde under gynnsamma förhållanden. När det gäller nya potatissorter så har konsumenterna redan tagit Asterix till sitt hjärta. Experter som sagt sin mening tror att holländska-danska sorten Roda kan bli en storsäljare snabbt när den etablerats hos odlare och på marknaden. En nyligen gjord test av lantbrukstidningen ATL fick den högt betyg. Eje Johansson 0706–30 68 62 eje.johansson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons