Annons

Skånes sjukvård får oväntad hjälp

Skyddsmasker och hotellsängar. Privatpersoner som erbjuder sina tjänster. Under coronapandemin är det många, såväl företag som enskilda, som vill hjälpa till.
Kristianstad • Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 6 april 2020
"Skånsk livskraft” är ett begrepp regionen använder sig av. Nu visar sig livskraften på nya sätt – när flera företag, föreningar och privatpersoner vill hjälpa till på olika sätt.
"Skånsk livskraft” är ett begrepp regionen använder sig av. Nu visar sig livskraften på nya sätt – när flera företag, föreningar och privatpersoner vill hjälpa till på olika sätt.Foto: Tommy Svensson

1 000 skyddsmasker kommer från Sjöfartsverket. De ska delas ut till Socialstyrelsen, men även inom Region Skåne. Utöver dessa ger myndigheten också skyddsväskor och vätskeskydd.

– Budskapet från den svenska vården har inte undgått någon. Nu drar vi vårt strå till stacken för att motverka en vidare spridning av coronaviruset, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör vid Sjöfartsverket.

Annons

De är inte ensamma om att vilja hjälpa till. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har skrivit till bland andra Region Skåne och sagt att de kan hjälpa till med covid 19-analyser.

– Vi är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. Vi bedriver en omfattande diagnostikverksamhet inom bakteriologi, virologi, parasitologi och patologi, skriver SVA som nu erbjuder sig att hjälpa till att analysera prover även från människor.

Här saknas innehåll

Från hotell Bella Luna i Laholm kommer också ett brev till Region Skåne: ”Hej. Vi kan erbjuda oss att upplåta vårt hotell om ni får brist på platser på grund av coronaviruset.”

TryggaFitness bjuder all sjukvårdspersonal på gratis träning för att de ska orka med.

En privatperson skriver och undrar om han kan hjälpa till med något, vad som helst. ”Bidra med skyddsmasker, volontärsarbete, vad som helst? Det jag oroar mig för är att om situationen blir ansträngd nog att vilka som ska tillgång till vårdplatser och därmed ska få leva måste beslutas om vill jag åtminstone ha gjort mitt bästa för att dessa ska vara så få som möjligt.”

Glöm heller inte bort Markus Viktorsson, före detta Kristianstadsbon som nu bor i Kenya. Han köpte 65 luncher av Fredholms som kördes ut till akutpersonalen.

Pernilla Andersson ser till att äldreboenden får munskydd.
Pernilla Andersson ser till att äldreboenden får munskydd.

En annan Kristianstadsbo i förskingringen som nu ger hjälpande verksamhet är artisten med det stora hjärtat, Pernilla Andersson. Hon driver nu PAD-stiftelsen (Pernilla Andersson Dregen Stiftelsen) och efter att ha fått veta det fanns dåligt med skyddsutrustning och handsprit på många boenden i Stockholm slopade stiftelsen att dela ut stipendium. I stället köper de in skyddsutrustning samt handsprit, och i förrgår levererades 8 000 munskydd till boenden i Stockholm.

Artisten Pernilla Andersson hjälper utsatta via sin stiftelse PAD.
Artisten Pernilla Andersson hjälper utsatta via sin stiftelse PAD.Foto: Clifford Johansen

Flera företag på olika nivåer gör vad de kan. Vattenfall hittade 400 000 munskydd i ett förråd, inköpta till fågelinfluensan 2006 men aldrig använda. De skänktes till Socialstyrelsen, för vidare fördelning ut i landet.

Absolut vodka i Åhus har som bekant redan börjat hjälpa till med att leverera råvara till handsprit.

På Ringhals kärnkraftverk hittades 5 000 ark plastfilm som skänktes till Hallands sjukhus så att de kan tillverka ansiktsvisir.

Annons

Region Skåne har märkt av att många vill hjälpa, och startat en sida där man kan anmäla sitt intresse eller komma med tips och idéer. Efter att sidan öppnade har över 700 personer med sjukvårdsutbildning hört av sig och vill hjälpa till.

Privata vårdföretag har också erbjudit sina tjänster eller medarbetare till regionen.

Till tipssidan har en ”pensionerad lösningsorienterad ingenjör” hört av sig: ”Eftersom sjukvården nu tråkigt nog har bekymmer med försörjningen av vårdpersonalens skyddsutrustning undrar jag om någon personal från smittskydd undersökt möjligheten att värmebehandla åtminstone visir, skyddsförkläden, handskar med mera i utrustning som de flesta större lasaretten och sjukhusen sannolikt redan har?” undrar han och föreslår att autoklaver och avfallsdesinfektorer används på nya sätt.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons