Annons

Skåningarna mest nöjda med landets vägar

Vägarna fortsätter få kritik. Men rast-platserna får bra betyg, i Vägverkets stora undersökning om hur nöjda trafikanterna är. Mest nöjda är vi i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004

Där är vi mer nöjda med skötseln av vägarna sommartid än i övriga delar av landet.

Det visar den undersökning som Vägverket gjort, med enkäter till 3500 privatpersoner som yrkestrafikanter – och haft en svarsfrekvens på 85 procent. Men allt är inte bra. När undersökningarna började 1995 var 73 procent av landets privatbilister nöjda med allmänt underhåll på de nationella vägarna. 2003 var det 57 procent.

Annons

För Skånes del är motsvarande siffror 82 respektive 68 procent.

När det gäller regionala vägar i Skåne har betyget minskat från 79 till 54 procent som är nöjda med underhållet.

– Men det vi ser i undersökningarna är att missnöjet verkar ha stannat av, och betygen på väg uppåt igen, säger Rolf Jeppsson, chef för Trafikantservice på Vägverket i Skåne.

En av de punkter som får sämst betyg är spårbildning. Där är endast 30 procent i Skåne nöjda med de nationella vägarna.

– Skåne är lite speciellt. Vägarna är hårt belastade, med mycket tung trafik och många bilar med dubbdäck. Slitaget är stort och spårbildningen ett problem man brottats med länge. Vad trafikanterna är mest nöjda med är hur Vägverket sköter kantstolpar och linjemarkeringar. Där är 73 respektive 76 procent av de skånska trafikanterna nöjda. Snittet för riket är 68 respektive 70 procent.

Även rastplatser är populära hos 76 procent. Då är det bra utrustning och vackert läge som dragit upp betyget, medan smutsiga toaletter och dålig soptömning ökar missnöjet.

Frågan som inte besvaras är om rastplatserna får högt betyg för att det blir ett tillfälle att svänga av från en väg som föraren upplever som dåligt underhållen.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SKÅNE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons