Annons

Skånsk mattradition hamnar i fokus

Nästa vecka ska Högskolan Kristianstads rektor Bengt Lörstad träffa utbildningsminister Tomas Östros, och bland annat diskutera finansieringen av den gastronomiska utbildning som planeras vid högskolan i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001

Det ska bli ett skånskt Grythyttan är det tänkt. Ett utbildningscentra där skånsk mat och skånska mattraditioner står i fokus. Nyckelbegreppet är måltiden, och med det avses allt från etnologiska aspekter på mat till livsmedelskemi och kulturhistoria.

– Utbildningen ska innefatta hela perspektivet, från producent till konsument av den färdiga rätten i den miljö måltiden utspisas i, säger högskolans prorektor Malin Irhammar.

Annons

En förebild är måltidens hus i Köpenhamn.

– Där inkluderar man den som sätter sig ned och äter denna mat, och det är ett perspektiv som vi också vill anlägga på vår utbildning, säger Malin Irhammar. Idéerna om ett skånskt Grythyttan har kommit från flera olika håll. Skåneländska gastronomiska akademin har efterlyst ett skånskt matcentrum, Tomelilla kommun har undersökt förutsättningarna för det på Österlen, och restaurangfolket har länge efterlyst en högre utbildning som skulle kunna höja kompetensen för dem som jobbar i branschen.

– Det är svårt att rekrytera och behålla personal. Ett gastronomiskt centrum här nere i Skåne hade betytt oerhört mycket för branschen, säger Mats Rodenstam som är krögare på Tomelilla golfrestaurang.

Hans kollega Thomas Drejing på Petri Pumpa i Malmö håller med.

– Även om många skulle vara eftertraktade i storstäderna, så kommer säkert en del att stanna kvar i Skåne och jobba här. Och skulle man kunna ordna fristående kurser för att till exempel vidareutbilda dem som jobbar i branschen idag, så tror jag det finns ett väldigt stort behov. Perspektivet på utbildningen ska som sagt bli tvärvetenskapligt. Ulf Eklund är den från Högskolan Kristianstad som ska ordna finansieringen, och han hoppas på att det ska gå att klassa utbildningen under en teknisk institution.

– Den här utbildningen kräver stora investeringar och det är helt enkelt så att de stora anslagen finns att hämta där, och inte inom humaniora.

Bengt Lörstad tror dock att det krävs investeringar av kommuner och regionen för att göra utbildningen till verklighet.

– Jag ska också diskutera frågan med utbildningsministern nästa vecka, för att se hur regeringen ställer sig till att satsa pengar på den här typen av utbildning, säger han. Skåneländska gastronomiska akademin försökte i samband med starten få en gastronomisk utbildning förlagd till Malmö högskola, som dock inte nappade på idén.

Att det nu istället blir Kristianstad som utgångspunkt ser Sven-Olle R Svensson från akademin som positivt.

– Det viktiga är att den hamnar i Skåne.

Annons

Lokalfrågan är en annan sak som diskuterats flitigt. Residenset i Kristianstad är en lokal som nämnts, slottsmiljöer en annan. Var det blir är fortfarande en öppen fråga, men någonstans i östra Skåne ska det bli.

Högskolan Kristianstad ska också samarbeta med bland andra Lunds universitet om utbildningen. Den livsmedelskemiska biten ska Lunds universitet svara för.

– Det pågår ju mycket forskning inom området, men hur djupt den här utbildningen ska gå in på det återstår att se, säger lektor Yvonne Granfeldt. I den projektgrupp som fortsätter planeringen av den nya tilltänkta utbildningen ingår bland andra vinkyparen Mischa Billing och Anders Salomonsson från folklivsarkivet i Lund som fokuserar på varför vi äter som vi gör.

Om utbildningen blir verklighet så kommer den tidigast att starta år 2002, men mer troligt är att det blir 2003, och antalet platser beräknas bli minst 30 eller 40.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons